Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ συνελήφθη και απελαύνεται στη Σαουδική Αραβία μόλις τέσσερις ώρες μετά την άφιξή του στο Ισλαμαμπάντ, ύστερα από τα επτά χρόνια εξορίας που ακολούθησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ, το 1999.
Αξιωματούχοι της πακιστανικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας γνωστοποίησαν ότι ο Ναουάζ Σαρίφ απελαύνεται στη Σαουδική Αραβία, μετά τη σύλληψή του στους χώρους του αεροδρομίου με την κατηγορία της διαφθοράς.
«Ο κόσμος στο Πακιστάν πρέπει να επιδείξει ηρεμία, αυτοπειθαρχία και να καταλάβει τι έχει συμβεί στον πρώην πρωθυπουργό του. Ας προχωρήσουμε στο δικαστήριο, ας έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» είπε ο Βρετανός δικηγόρος του Σαρίφ, Αμτζάντ Μάλικ.
«Αισθάνομαι περίφημα. Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω οποιαδήποτε κατάσταση» είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Σαρίφ, μόλις το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ προερχόμενο από το Λονδίνο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν παραταχθεί στην πίστα του αεροδρομίου περιμένοντας την άφιξη του αεροσκάφους. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν τους υποστηρικτές του Σαρίφ να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.
Εκατό υποστηρικτές του Σαρίφ με επικεφαλής ηγετικά στελέχη του κόμματος Μουσουλμανική Ένωση του Πακιστάν (PML-N) του πρώην πρωθυπουργού εμποδίστηκαν από την αστυνομία να μεταβούν στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ για να υποδεχθούν τον ηγέτη τους.
Όταν στελέχη του PML-N επιχείρησαν να παραβιάσουν τα οδοφράγματα, οι αστυνομικοί τους επέπληξαν, έκαναν χρήση δακρυγόνων και άρχισαν να τους χτυπούν με τα γκλομπ. Κατόπιν οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν δεκάδες στελέχη του κόμματος, μεταξύ τους τον γενικό γραμματέα Ζαφάρ Ικμπάλ Τζάγκρα.
Αρκετοί άνθρωποι αναφέρεται ότι τραυματίστηκαν στους δρόμους του Ισλαμαμπάντ, όπου διαδηλωτές, οπαδοί του κόμματος του Σαρίφ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς.
Ούτε σε εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης επετρέπη η πρόσβαση στον αερολιμένα, αν και αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν την άφιξη του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφε ο Σαρίφ και συνεργάτες τους από το Λονδίνο.
Ο 57χρονος Ναουάζ Σαρίφ δήλωσε ότι θα ηγηθεί των δημοκρατικών δυνάμεων εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος τον ανέτρεψε με αναίμακτο πραξικόπημα το 1999.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απεφάνθη τον περασμένο μήνα ότι ο Σαρίφ έχει δικαίωμα επιστροφής στη χώρα. Μετά το πραξικόπημα ο πρώην πρωθυπουργός κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία, όπου παρέμενε μέχρι και την Κυριακή. Οι Σαουδαράβες αξιωματούχοι του ζητούσαν να μην επιστρέψει στο Πακιστάν για να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση στη χώρα.
Με την επιστροφή του στο Πακιστάν ο Ναουάζ Σαρίφ επιθυμούσε να ηγηθεί θριαμβευτικής αυτοκινητοπομπής από το Ισλαμαμπάντ στη Λαχόρη, την πολιτική του βάση, όμως η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συλληφθεί, ακόμη και να απελαθεί.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου