Τρίτη 31 Ιουλίου 2007

Βολές Σαρκοζί για πώληση μαχητικών αεροσκαφών

Βολές Σαρκοζί για πώληση μαχητικών αεροσκαφών

Το ζήτημα της αγοράς γαλλικών αμυντικών εξοπλιστικών συστημάτων από τη χώρα μας έθεσε, στο πλαίσιο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με τον Κ. Καραμανλή στο Παρίσι, ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να αντιμετωπίσουν από κοινού οι χώρες της Ε.Ε. το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών.

Η συνάντηση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά, «σκιάστηκε» από την αιφνίδια ματαίωση της προγραμματισμένης κοινής συνέντευξης Τύπου. Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας πως στην κατ ιδίαν συζήτηση των δύο ανδρών συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου. Το γεγονός, ωστόσο, προκαλεί μεγάλα ερωτήματα, καθώς το πρωτόκολλο σε αντίστοιχες επαφές τηρείται ευλαβικά.

Ενδιαφέρον
Επισημαίνεται πάντως, πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε στον πρωθυπουργό το ενδιαφέρον του για τη συνεργασία της Γαλλίας και της Ελλάδας στον τομέα των εξοπλισμών, κυρίως σε αυτό των αεροσκαφών. Ο Κ. Καραμανλής επισήμανε στον Γάλλο πρόεδρο πως η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά τον διαβεβαίωσε πως «όταν έρθει η ώρα κάθε κίνηση θα γίνει με τον πλέον διαφανή και καθαρό τρόπο», ενώ υπογράμμισε ότι «αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι να έχει συμμετοχή στη διαδικασία κατασκευής ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων».

Στη συνάντηση, που συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χώρων Ντ. Μπακογιάννη και Μπ. Κουσνέρ, συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών και συμφωνήθηκε να επιδιωχθεί η συνεργασία όλων των μεσογειακών χωρών στο θέμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Συμφωνήσαμε, είπε ο κ. Καραμανλής, «ότι υπάρχει περιθώριο για στενή συνεργασία - σίγουρα μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας και πιθανώς και άλλων χωρών- για τη αντιμετώπιση του φαινομένου των πυρκαγιών. Σε επίπεδο δηλαδή ενός στενότερου συντονισμού, που πιθανώς να προεκτείνεται και μέχρι το σημείο, ώστε να υπάρχει κοινή προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων».

Ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε στη συζήτηση και την πρότασή του για τη δημιουργία Μεσογειακής Ενωσης, ιδέα που όπως του είπε ο πρωθυπουργός «αντιμετωπίζεται κατ αρχάς θετικά από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα θεσμικά σχήματα συνεργασίας στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά την διακυβερνητική διάσκεψη της Ε.Ε. οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός της πορτογαλικής προεδρίας, ενώ συζητήθηκαν και διάφορα διεθνή προβλήματα όπως η κατάσταση στο Κόσοβο και τη Μ. Ανατολή.

Με τον Φρ. Φιγιόν
Νωρίτερα το πρωί ο Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση και με το Γάλλο ομόλογό του κ. Φρ. Φιγιόν, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το θέμα των κλιματικών αλλαγών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να στηρίξουν μορφές συνεργασίας για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών. Τους δύο πρωθυπουργούς απασχόλησε και η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, την οποία χαρακτήρισαν παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «εμείς κάναμε τα βήματα που έπρεπε να κάνουμε και περιμένουμε την ανταπόκριση της άλλης πλευράς».

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: