Τρίτη 31 Ιουλίου 2007

Μυστική συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας κατά του ΡΚΚ

Μυστική συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας κατά του ΡΚΚ

Επικίνδυνη και ύποπτη, χαρακτηρίζει η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Πόστ», την σχεδιαζόμενη μυστική επιχείρηση αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων εναντίον των Κούρδων ανταρτών, που έχουν καταφύγει στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται με Τούρκους συναδέλφους τους για την οργάνωση κοινής στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία έχει στόχο τη σύλληψη των ηγετών του ΡΚΚ, και την κατάπνιξη του κουρδικού αντάρτικου. «Μέσω των μυστικών αυτών δραστηριοτήτων, στοχεύουν στην αποτροπή της τουρκικής εισβολής στο Ιράκ», τονίζεται στο άρθρο του Ρόμπερτ Νόβακ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ρωτήθηκε από την «Ημερησία», απάντησε ότι «δεν θα σχολιάσει τις αποκαλούμενες απόρρητες επιχειρήσεις». Και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα το πρόβλημα του ΡΚΚ και εργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας, όπως και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) για να επιληφθούμε της απειλής».

Μετακίνηση
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μετακίνηση των ανταρτών και των οικογενειών τους στο εσωτερικό του Ιράκ, κατά προτίμηση στην περιοχή κοντά και γύρω από το Κιρκούκ. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγονταν συγκρούσεις, που θα έστρεφαν την κουρδική κοινή γνώμη εναντίον των Αμερικανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντέδρασε έντονα η Τουρκία και δημιουργήθηκε αδιέξοδο. Διπλωματική πηγή παραδέχθηκε ότι οι ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν ενημέρωσαν την Ουάσιγκτον ότι η πλειοψηφία των Κούρδων θα υποστηρίξει τους αντάρτες και θα αντισταθεί στις τουρκικές δυνάμεις.

Η «Ουάσιγκτον Πόστ» σημειώνει πως ενημερώθηκαν ήδη μέλη του Κογκρέσου, όπως έχει υποχρέωση η κυβέρνηση. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές αντέδρασαν, επειδή θεωρούν ότι κινδυνεύει η ειρήνη και η ασφάλεια του ιρακινού Κουρδιστάν, της μόνης περιοχής στο Ιράκ, όπου μειώθηκαν στο ελάχιστο οι πολεμικές επιχειρήσεις και η αιματοχυσία. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ανέλαβαν να «πουλήσουν» τους σχεδιασμούς στο Κογκρέσο και να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των μελών του, ισχυρίζονται στις κατ ιδίαν συζητήσεις ότι ο Λευκός Οίκος θα αποτρέψει την τουρκική εισβολή, και θα αποφύγει καταστροφικές συνέπειες, εάν καταφέρει να καταστείλει τους αντάρτες του ΡΚΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εξασφαλιστεί μέχρι της στιγμής η υποστήριξη κανενός βουλευτή ή γερουσιαστή.

Ενημέρωση
Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι την ενημέρωση του Κογκρέσου ανέλαβε ο πρώην πρέσβης στην Τουρκία, Ερικ Εντελμαν, ο οποίος είχε αναχωρήσει από την Αγκυρα, με τις χειρότερες των εντυπώσεων για τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερτογάν και την κυβέρνησή του. Ο κ. Εντελμαν πρώην συνεργάτης του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, έχει αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Αμυνας με αρμοδιότητα την πολιτική του Πενταγώνου.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου αναγκάστηκε να ομολογήσει, απαντώντας στα άπειρα ερωτήματα και απορίες των συνομιλητών του, ότι στις επιχειρήσεις θα συμμετέχουν και Αμερικανοί κομάντος, οι οποίοι θα αναλάβουν να συλλάβουν τους ηγέτες των Κούρδων μαχητών και να τους παραδώσουν στον τουρκικό στρατό.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: