Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Έκκληση Ράις για ουσιώδη διάλογο Ισραήλ - Παλαιστίνης

Έκκληση Ράις για ουσιώδη διάλογο Ισραήλ - Παλαιστίνης

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις δήλωσε σήμερα από την Ιερουσαλήμ ότι το κείμενο που οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι εκπονούν για τη διεθνή σύνοδο του Νοεμβρίου δεν έχει ανάγκη «λεπτομερειών» ούτε και ενός χρονοδιαγράμματος.

«Έχω πει ότι θα χρειαστεί ένα σοβαρό και ουσιαστικό κείμενο που θα αφορά τα θέματα-κλειδιά», δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους μετά από τις συνομιλίες που είχε στη Ραμάλα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμερτ.

«Ένα έγγραφο δεν είναι ανάγκη να είναι λεπτομερές για να είναι σοβαρό, δεν είναι ανάγκη να είναι λεπτομερές για να είναι ουσιαστικό» τόνισε η κ. Ράις και πρόσθεσε: «Σκέφτομαι ότι όλος ο κόσμος καταλαβαίνει πως εάν περιέχει τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους, περιέχει θέματα-κλειδιά».

Λιγότερο από μια ώρα αργότερα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την κ. Ράις ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε αριθμητικά στα συγκεκριμένα θέματα που θα επιθυμούσε να περιέχονται στο κοινό έγγραφο: τα σύνορα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τους πρόσφυγες, τον εποικισμό και το νερό.

Η κ. Ράις αφού επισήμανε ότι τα δύο μέρη δεν έχουν βρει λύσεις στα προβλήματά τους εδώ και αρκετές δεκαετίες, πρόσθεσε ότι οι κ.κ.Αμπάς και Ολμερτ «έχουν και οι δύο επιδείξει τη σύμφωνη γνώμη τους όπως το έγγραφο αυτό που θα συζητηθεί στη διεθνή διάσκεψη αποτελέσει την βάση για εξελίξεις προς την κατεύθυνση σύστασης Παλαιστινιακού Κράτους».

«Και αυτό θέλω ακριβώς να πω όταν μιλάω για σοβαρό και ουσιώδες και δεν αναφέρομαι σε ένα κείμενο που θα είναι λεπτομερές», επισήμανε η κ. Ράις και καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα που να λέει για παράδειγμα ότι «θα τα ολοκληρώσουμε όλα σε αυτήν την ημερομηνία».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: