Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Ενδιαφέρον εταιρείας κολοσσού

Ενδιαφέρον εταιρείας κολοσσού

Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες, αναμένει η Κυβέρνηση κατά το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων για την εξεύρεση εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Μιχαηλίδη.

Ο Υπουργός Εμπορίου, δήλωσε ότι στον πρώτο γύρο αναμένεται ενδιαφέρον από έξι με επτά εταιρείες, μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον δεύτερο γύρο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτος γύρος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο κατά το δεύτερο γύρο να υπάρξει ενδιαφέρον και από εταιρεία κολοσσό.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε σήμερα ο Πρεσβευτής της Κίνας, Ζάο Γιαλί για τη διαδικασία και τον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων στην οικονομική ζώνη της Κύπρου για τις έρευνες κοιτασμάτων πετρελαίου. Κατά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εμπορίου, Αντώνη Μιχαηλίδη, ο Κινέζος Πρεβευτής, εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτησε να μάθει πως προχωρεί αυτή η διαδικασία, ποιες είναι οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία της 16ης Αυγούστου, ποια είναι η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων προς εξασφάλιση άδειας έρευνας σε τεμάχια της οικονομικής ζώνης. Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εμπορίου, τονίζοντας ότι "ήταν πολύ φυσικό να ενδιαφερθούν εταιρείες και από την Κίνα, αλλά και από άλλες χώρες, για να πάρουν τα δεδομένα και να τα αναλύσουν".

Ο Υπουργός Εμπορίου διευκρίνισε ότι η μελέτη των δεδομένων είναι ένα θέμα και η υποβολή αίτησης για αδειοδότηση και διεξαγωγή έρευνας είναι άλλο θέμα και αυτό θα καταφανεί στις 16 του μηνός. Είπε εξάλλου, ότι με τον Κινέζο Πρεσβευτή, συζήτησαν επίσης, θέματα εξαγωγής εσπεριδοειδών και οινικών προϊόντων, για τα οποία ανέφερε ότι ήδη έχουν εξαχθεί στη μεγάλη αυτή χώρα 25.000 λίτρα κυπριακού οίνου. "Βρισκόμαστε και οι δύο στην πολύ ευχάριστη θέση'', συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, ''να αναγγείλουμε ότι ήδη έχει εξαχθεί στην Κίνα μια ποσότητα 25.000 λίτρων κρασιού από τον ΣΟΔΑΠ".

Ερωτηθείς επανειλημμένα για τις τουρκικές ενέργειες, προκλήσεις και απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο κ. Ζάο είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει ή να δηλώσει οτιδήποτε για τα θέματα αυτά.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: