Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Ρωσικά βομβαρδιστικά γελοιοποίησαν τους Αμερικανούς πιλότους στο Γκουάμ

Ρωσικά βομβαρδιστικά γελοιοποίησαν τους Αμερικανούς πιλότους στο Γκουάμ

Δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 πέταξαν χθες μέχρι την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού. Είναι η πρώτη φορά μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου που πραγματοποιείται μια άσκηση τέτοιου είδους από τη Ρωσία, που έχει ως στόχο να διαλαλήσει την στρατιωτική ανάκαμψη της χώρας.

"Οι Αμερικανοί πιλότοι που έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα δύο Τu-95, έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Ρώσους πιλότους," σύμφωνα με τον Αρχηγό της Ρωσικής Αεροπορίας, Πάβελ Αντρόσοφ. "Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν συναντούσαμε αμερικανικά αεροσκάφη, χαιρετούσαμε τα πληρώματα τους. Χθες αναβιώσαμε αυτή την παράδοση όταν οι νεαροί πιλότοι μας πέταξαν μέχρι το νησί Γκουάμ με δύο αεροσκάφη. Ανταλλάξαμε χαμόγελα με τους Αμερικανούς ομολόγους μας και επιστρέψαμε σπίτι," δήλωσε ο Αντρόσοφ στους δημοσιογράφους.


Η πτήση προς το νησί του Ειρηνικού έγινε στα πλαίσια τριήμερης άσκησης της ρωσικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν 40 αποστολές κι εκτόξευσαν 8 πυραύλους κρουζ.


Πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι πτήσεις αυτού του είδους εντάσσονταν στα πλαίσια της καθημερινής ρουτίνας των βομβαρδιστικών, τα οποία πετούσαν συχνά πάνω από τον Ατλαντικό, τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό - περιοχές απ' όπου μπορούσαν να εξαπολύσουν πυραύλους που έφεραν πυρηνικές κεφαλές εναντίον των ΗΠΑ, σε περίπτωση πολέμου.


Εντούτοις, η οικονομική κατάρρευση της δεκαετίας του '90 επέφερε τον τερματισμό αυτών των ελιγμών.

Σήμερα όμως, η οικονομική επανάκαμψη της Ρωσίας από την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ώθησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επαναβεβαιώσει την στρατιωτική ισχύ της χώρας.


Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: