Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Επικρίσεις της Αγκυρας στο κυπριακό ΥΠΕΞ έπειτα από παράπονα Μπουγιούκανιτ

Επικρίσεις της Αγκυρας στο κυπριακό ΥΠΕΞ έπειτα από παράπονα Μπουγιούκανιτ

Αυστηρή απάντηση έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση σε ισχυρισμούς της Αγκυρας περί «ανάρμοστων» σχολίων της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου - Μαρκουλλή για πολιτικές δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Την ενόχληση του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, προκάλεσε σχόλιο της υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου σε τουρκικό κανάλι, ότι η πολιτικές δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού «γύρισαν την Τουρκία 100 χρόνια πίσω».

Μετά τις δηλώσεις της κας Μαρκουλλή στο τουρκικό δίκτυο NTV, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ εξέφρασε παράπονα -ουσιαστικά προς την κυβέρνηση Ερντογάν- ότι «κανείς δεν απαντά», με αποτέλεσμα να ακολουθήσει απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς την κυπριακή κυβέρνηση.

«Βαριές προσβολές εξαπολύονται εναντίον του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι και κανείς σε απαντά σε αυτό. Κανείς δεν βγάζει άχνα. Θα αναμέναμε να μας υπερασπιστούν», δήλωσε ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην προεδρική κατοικία της Τσάνγκαγια στην Άγκυρα.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα υποστήριξε ότι είναι «ανάρμοστες» οι δηλώσεις της κας Μαρκουλλή αναφορικά με τον τουρκικό στρατό, κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση για «προκλητική» συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κα Μαρκουλλή «δεν είναι σε θέση να προβαίνει σε εκτιμήσεις για τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας» και ότι «είναι πέραν των ορίων της να ασκεί κριτική στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου μας».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πολιτική της Αγκυρας για την Κύπρο είναι «εθνική» πολιτική και οι οποιεσδήποτε δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού Στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ αντικατοπτρίζουν αυτή την πολιτική.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αγνοήσει την προκλητική και ανεύθυνη συμπεριφορά της ε/κ διοίκησης, η οποία συνεχίζει να αποτελεί στοιχείο αστάθειας στην Ανατολή Μεσόγειο», προσθέτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αμεση και αυστηρή ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, η οποία, σε γραπτή δήλωσή της, υποδεικνύει ότι η τουρκική συμπεριφορά, τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού, έχει καταδικαστεί από δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ ως φερέφωνο του βαθέως κράτους της Τουρκίας.

Όσον αφορά την ενόχληση του στρατηγού Μπουγιούκανιτ από τις δηλώσεις που η ίδια έκανε, η Κύπρια ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση επειδή τα μηνύματα που έστειλε έφθασαν, όπως επισημαίνει, στον προορισμό τους.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η κα Μαρκουλλή την χαρακτηρίζει αναμενόμενη «γιατί είναι ανέκαθεν φερέφωνο του βαθέως κράτους», ενώ απαντώντας στο σημείο στο οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η «ε/κ διοίκηση» αποτελεί, δήθεν, παράγοντα αστάθειας, η ΥΠΕΞ τονίζει ότι «παράγοντας αστάθειας και παρανομίας στην περιοχή δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η ίδια η Τουρκία, η οποία έχει εις βάρος της χιλιάδες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: