Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

O Ιρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Πούτιν στη συνάντηση κορυφής των χωρών της Κασπίας

O Ιρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Πούτιν στη συνάντηση κορυφής των χωρών της Κασπίας

O Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεντζάν προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση κορυφής των χωρών της Κασπίας.

Η πρόσκληση έγινε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Κιργιστάν στις 16 Αυγούστου, όπου το Ιράν συμμετέχει υπό καθεστώς παρατηρητή. Η ημερομηνία της συνόδου κορυφής δεν αναφέρθηκε.

Τα ιρανικά μέσα ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Κιργιστάν δεν διευθετήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον Αχμαντινεντζάν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν όμως ανεπίσημα και είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία σε φιλικό κλίμα.

Η πρώτη συνάντηση κορυφής των χωρών της Κασπίας πραγματοποιήθηκε το 2002 στο Τουρκμενιστάν, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν. Παρόλο που αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο χρόνο (2003) , ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της.

Κατά την πρώτη συνάντηση συζητήθηκαν τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών που περιβάλλουν την Κασπία για εκμετάλλευση των τεράστιων πετρελαϊκών της κοιτασμάτων.

Πηγή: Ria Novosti



Δεν υπάρχουν σχόλια: