Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Εντοπίστηκε ελληνιστικός Ναός

Εντοπίστηκε ελληνιστικός Ναός

Βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τον Φάρο της Κάτω Πάφου

Στις 12 Οκτωβρίου η επίσημη ανακοίνωση στην Πάφο. Ο ένας μετά τον άλλο έρχονται στην επιφάνεια οι σπάνιοι αρχαιολογικοί θησαυροί που κρύβει μέσα της η παφία γη. Σπάνιας τεχνοτροπίας και μεγέθους ελληνιστικός ναός που υπήρχε κατά την αρχαιότητα δίπλα ακριβώς από τον Φάρο της Κάτω Πάφου, ήρθε στο προσκήνιο μετά από επιστημονικές μελέτες και μετρήσεις με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους φασματοσκοπικής έρευνας. Την ύπαρξη του ναού της ελληνιστικής περιόδου έφερε στο φως ούγγρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης και η ομάδα του. Για τις σημαντικές εξελίξεις έχει ενημερωθεί ήδη το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Πάφου, ενώ ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Παύλος Φλουρέντζος δήλωσε χθες στον «Φ» ότι στις 12 Οκτωβρίου σε ειδικό επιστημονικό συμπόσιο στην πόλη της Πάφου θα ανακοινωθούν και επίσημα τα αποτελέσματα των ερευνών των ούγγρων αρχαιολόγων και θα παρουσιασθεί το εναπομείναν μέρος των ευρημάτων.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι από τις έρευνες των ούγγρων ειδικών προέκυψε ότι ο ναός που εντοπίστηκε παρά τον Φάρο ήταν δωδεκάστυλος περίπτερος. «Είχε δηλαδή δώδεκα κίονες τοποθετημένους κυκλικά, συνεπώς γίνεται λόγος για ένα πολύ μεγάλου μεγέθους ναό ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Αρσινόη», αποκάλυψε. «Σήμερα στο μέρος διασώζεται ένα έρισμα και μέρος της βάσης του περιστυλίου, ενώ από τις έρευνες και τις μελέτες γνωρίζουμε πλέον πως οι 12 αυτοί στύλοι που αποτελούσαν το ναό, μαζί με κιονόκρανα και άλλα υλικά, χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση κτισμάτων σε μεταγενέστερες εποχές».

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης ναού της ελληνιστικής περιόδου στην περιοχή του Φάρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της κυπριακής αρχαιολογίας, τόνισε ο κ. Φλουρέντζος, για αυτό το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον ούγγρο καθηγητή που έφερε την ύπαρξη του ναού της Αρσινόης στην επιφάνεια αποφάσισαν ότι η επίσημη εξαγγελία της ύπαρξης του θα γίνει στην πόλη όπου εντοπίστηκε. Η επίσημη αυτή εκδήλωση έχει ορισθεί για τις 12 Οκτωβρίου.

Οι ούγγροι αρχαιολόγοι πρότειναν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων να προχωρήσουν στη μερική αναστήλωση του ναού, γεγονός το οποίο ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται θετικά από το Τμήμα όπως τόνισε ο Παύλος Φουρέντζος αφού κρίνεται ότι δεν προκύπτουν σημαντικά οφέλη από μια τέτοια ενέργεια με βάση το υλικό που έχει διασωθεί. ΕΝΘΕΤΟ Της επίσημης ανακοίνωσης της αποκάλυψης του ναού της Αρσινόης θα προηγηθεί, στις 11 Σεπτεμβρίου, μια ακόμη σημαντική εξέλιξη για τις αρχαιότητες της Πάφου. Πρόκειται για την δημόσια παρουσίαση του σκεπάστρου και των υποστυλωμάτων που θα τοποθετηθούν στα ψηφιδωτά της Κάτω Πάφου για την προστασία τους από τα καιρικά φαινόμενα. Το σκέπαστρο αποτελεί την πρώτη προσπάθεια σε ολόκληρη την Μεσόγειο για προστασία αρχαιολογικών θησαυρών από την ηλιακή ακτινοβολία και αμμοβολή, για αυτό αναμένεται να μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: