Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Η Ρωσία παραδίδει στη Συρία αντιαεροπορικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας

Η Ρωσία παραδίδει στη Συρία αντιαεροπορικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας

Η Ρωσία άρχισε της παραδόσεις αντιαεροπορικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας Pantsyr-S1E στη Συρία, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως κάποια από αυτά θα προωθηθούν μυστικά στο Ιράν. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Rosoboronexport αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που έφεραν τα ρωσικά όπλα που πωλήθηκαν στη Συρία να καταλήγουν στα χέρια της Χεσπολλάχ.

Μετά τον περσινό πόλεμο του Λιβάνου, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Ρωσία πως εξόπλιζε έμμεσα την Χεσπολλάχ με σύγχρονα αντιαρματικά όπλα, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε. Σχετικά με τις φήμες για μυστική μεταφορά των αντιαεροπορικών συστημάτων στο Ιράν, ο Ρώσος εκπρόσωπος ήταν απόλυτος: "Ένας από τους όρους της κάθε συμφωνίας πώλησης όπλων είναι και η απαγόρευση μεταφοράς τους σε τρίτη χώρα."

Επίσημα, το συμβόλαιο αφορούσε την πώληση στη Συρία 50 μονάδων Pantsyr-S1E, αξίας $900 εκατομμυρίων. Τον Μάιο, το αμυντικό περιοδικό Jane’s Defence Weekly με έδρα το Λονδίνο ανέφερε πως τα 10 τουλάχιστον εκ των συστημάτων συμφωνήθηκε να μεταφερθούν στο Ιράν, κάτι που διέψευσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβάνοφ.

Πηγή: Arab Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: