Σε κλίμα πόλωσης προσέρχονται στις κάλπες 42.500.000 Τούρκοι ψηφοφόροι για τις κρισιμότερες εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Φαβορί το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει την πλήρη πολιτική ηγεμονία, εν όψει και του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές το προσεχές φθινόπωρο.
Η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, θα είναι πενταετούς θητείας, με το κυβερνητικό κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να αναμένεται, σύμφωνα με τους εκλογολόγους, να κατακτήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των 550 εδρών της Εθνοσυνέλευσης.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί στην ανατολική Τουρκία και στις 8 στις δυτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας· κλείνουν στις 5 το απόγευμα στα ανατολικά και στις 6 στα δυτικά. Την ψήφο των Τούρκων πολιτών θα διεκδικήσουν 14 κόμματα και 7.395 υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων 660 ανεξάρτητων. Περίπου 4.000.000 είναι οι νέοι ψηφοφόροι.
Τα exit polls απαγορεύονται και έτσι τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ ακόμα πιο αργά αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο σχετικά με τον αριθμό των εδρών του κάθε κόμματος στην Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν αναμένεται να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα πριν από τις 27 Ιουλίου.
Για να εκλέξει βουλευτές, ένα κόμμα απαιτείται να συγκεντρώσει ποσοστό 10% επί του συνόλου των ψήφων. Έτσι, η νέα Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής εκτιμάται ότι θα είναι τρικομματική, καθώς το ποσοστό αυτό αναμένεται να υπερβούν μόνο το κυβερνητικό κόμμα AKP, το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το εθνικιστικό ΜΗΡ.
«Κλειδί» για τις πολιτικές εξελίξεις ο αριθμός των εδρών του ΑΚΡ
«Κλειδί» για την επόμενη μέρα της Τουρκίας είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα φέρει στην Εθνοσυνέλευση το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν. Εάν το ΑΚΡ συγκεντρώσει αριθμό βουλευτών που, σε συνεργασία με τους ανεξάρτητους (δεν αναμένεται να υπερβούν τους 30), ελέγχουν τα 2/3 του σώματος, τότε ο δρόμος είναι ανοικτός για τον κ. Ερντογάν να υλοποιήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει.
Εάν ωστόσο τα κόμματα των Ντενίζ Μπαϊκάλ και Ντεβλέτ Μπαχτσελί περιορίσουν τη δύναμη του ΑΚΡ σε λιγότερη των 2/3 της Βουλής, η αντιπολίτευση θα αναγκάσει τον Τούρκο πρωθυπουργό να περιορίσει τις μεταρρυθμίσεις. Κάτι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει τριβές και συνεχή πολιτική κρίση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες εκλογές.
Βασικό διακύβευμα είναι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ένα πρόβλημα με το οποίο η νέα τουρκική κυβέρνηση θα κληθεί να ασχοληθεί ευθύς αμέσως μετά τις εκλογές. Αν το ΑΚΡ εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 (365+1 έδρες), η Βουλή εκλέγει πρόεδρο τον υποψήφιο του κόμματος.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της, στις οποίες προβλέπεται και η εκλογή προέδρου για μία μόνο επταετή θητεία από το λαό. Εάν ωστόσο δεν σχηματιστεί μονοκομματική, αλλά κυβέρνηση συνασπισμού, και επειδή ο Ντενίζ Μπαϊκάλ είναι υπέρ της εκλογής προέδρου με δημοψήφισμα, θα πρέπει να αναμένεται παρατεταμένη πολιτική κρίση.
Μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται επίσης να ακολουθήσει σκληρότερη ρητορική στο θέμα των Κούρδων του Ιράκ, οδηγώντας σε «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων και σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια και έξαρση του εθνικισμού στη χώρα.
Έτσι, το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την Αθήνα, την Ουάσινγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θα καθορίσει εν πολλοίς τη στάση της Τουρκίας απέναντι στους συνομιλητές της σε μια σειρά θεμάτων όπως το Κυπριακό, το Κουρδικό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου