Κυριακή 22 Ιουλίου 2007

Ο Lieberman καλεί για το σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης

Ο Lieberman καλεί για το σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης

Ο Υπουργός Στρατηγικών Ζητημάτων (Strategic Affairs) Avigdor Lieberman είπε το Σάββατο πως η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Συρία, αποτελεί σοβαρή απειλή για το Ισραήλ και κάλεσε την χώρα να σχηματίσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για να προστατευτεί από τον Άξονα του Κακού.

Τα σχόλια του Lieberman έγιναν όταν ανακοινώθηκε πως το ιράν θα χρηματοδοτήσει με 1 δισ. δολάρια τα εξοπλιστικά προγράμματα της Συρίας για την προμήθεια αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων και πως θα της παράσχει τεχνογνωσία για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων για πυρηνικά και χημικά όπλα. Ως αντάλλαγμα, η Συρία δεν θα προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ και το Ιράν θα υποστηρίξει τα συμφέροντά της στον Λίβανο.

"H σύσφιξη των σχέσεων του προέδρου της Συρίας Bashar Assad με τον ομόλογό του του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad πρέπει να κάνει το Ισραήλ να αναδιοργανώσει τις πολιτικές και στρατιωτικές τακτικές του," δήλωσε ο Lieberman. "Καλώ τον Πρόεδρο και την Αντιπολίτευση να εξετάσουν την επιλογή σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας."

Η τελευταία κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στο Ισραήλ σχηματίστηκε το 1984, όταν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Βουλή για να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Το μέλος της επιτροπής εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Arye Eldad, παρομοίασε τις κινήσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Συρία με τις αντίστοιχες που προηγήθηκαν του πολέμου των Έξι Ημερών και των πολέμων του Yom Kippur. Και συμπλήρωσε πως "οι κινήσεις του Ιράν θα οδηγήσουν σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ πό τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, το Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν.

Ο βουλευτής του Αντιπολιτευόμενου Κόμματος Likud, Yisrael Katz δήλωσε πως οι συμφωνίες ανάμεσα στο Ιράν και την Συρία καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση του Ehud Olmert αποδείχθηκε αδύνατη και κατώτερη των περιστάσεων.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: