Η επόμενη μέρα των τουρκικών εκλογών, μπορεί να σημαίνει την απαρχή προβλημάτων για τους Αμερικανούς, πιστεύουν αναλυτές και διπλωμάτες στην αμερικανική πρωτεύουσα, με δεδομένη την άνετη, όπως υποστηρίζουν όλοι οι δημοσκόποι, νίκη του Ταγίπ Ερντογάν και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που ίσως οι κάλπες του δώσουν παντοδυναμία, δεν ξεχνά αυτούς που τον βοηθούν στις δύσκολες στιγμές και όσους του θέτουν εμπόδια.
Την τελευταία εβδομάδα, ο ηγέτης των ισλαμιστών έστειλε διφορούμενα μηνύματα στο εξωτερικό, κρατώντας σε αγωνία, ιδιαίτερα τους επιτελείς του Πενταγώνου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να δώσουν εντολή για ύψιστο συναγερμό στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ.
Για πρώτη φορά μετά την παράδοση της διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων στους ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν, εμφανίστηκαν Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματικοί στο βόρειο Ιράκ, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις του Μασούντ Μπαρζανί, με νέα αμερικανικής κατασκευής βαρέα όπλα, πυρομαχικά και άρματα μάχης.
Πηγή του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι ο συναγερμός ήταν αναμενόμενος και δεν οφείλεται στην απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού, που εκτόξευσε την Παρασκευή, ότι μετά την εκλογική αναμέτρηση, οι Κούρδοι θα νιώσουν τη δύναμη της πολεμικής μηχανής της χώρας του.
Ο αναλυτής του Washington Institute, Σονέρ Καγκαπτάι, δεν συμμερίζεται τη θέση ότι η πιθανή εκλογική νίκη του κ. Ερντογάν, θα σημάνει και την αποδυνάμωση των στρατηγών. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, δηλώνει, δεν σκέφτονται, ούτε δρουν ποτέ βραχυπρόθεσμα. Εχουν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και όπως απέδειξαν, έχουν και τη δύναμη και τη βούληση να τους υλοποιήσουν.
Το προηγούμενο του 97
Ολοι οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Καγκαπτάι, αποκλείουν ότι μπορεί να γίνουμε μάρτυρες επανάληψης της «διαδικασίας της 28ης Φεβρουαρίου», όπως ονομάστηκε η σύγκρουση με τους ισλαμιστές του Ερμπακάν, το 1997. Τότε οι στρατηγοί, «τελείωσαν» με συνοπτικές διαδικασίες τον ισλαμιστή πρωθυπουργό, ο οποίος έχει απολέσει και τα πολιτικά του δικαιώματα. Τι θα μπορούσε να συμβεί, στην περίπτωση που η νίκη του κ. Ερντογάν, τον καταστήσει αλαζόνα και προχωρήσει σε ευθεία αντιπαράθεση με την ελίτ των στρατιωτικών.
Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι στρατηγοί έχουν τους μηχανισμούς για να «συνεφέρουν» τον κ. Ερντογάν. Ιδιαίτερα ο κ. Καγκαπτάι, που γνωρίζει από μέσα το σύστημα, υπενθυμίζει ότι για να λειτουργεί η Δημοκρατία στην Τουρκία, την οποία εκμεταλλεύεται ο σημερινός πρωθυπουργός για να επανεκλεγεί, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον στρατό.
Η ποιότητα της Δημοκρατίας, λέει ο αναλυτής του Washington Institute, έχει άμεση σχέση με τους στρατιωτικούς, υπονοώντας ότι αυτοί την προστατεύουν. Πρόκειται για μία θεωρία, που ξεκίνησε από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ και αναπτύχθηκε για να φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Ομως, ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι οι στρατηγοί τοποθέτησαν τέσσερις φορές τη Δημοκρατία στο γύψο, γεμίζοντας τις φυλακές με Τούρκους δημοκράτες.
Η πιθανή επανεκλογή του κ. Ερντογάν μπορεί στο τέλος να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τους ισλαμιστές, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας, αλλά και αυτής της ίδιας της εδαφικής της ακεραιότητας.
Οι κουρδικές φωνές για ομοσπονδία, όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και στην Τουρκία, δυναμώνουν απειλητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι μέσω ανεξάρτητων υποψηφίων θα δώσουν το «παρών» τους στη νέα Εθνοσυνέλευση και η νέα αυτή πραγματικότητα εκνευρίζει τους εθνικιστές, αλλά περισσότερο τον κ. Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να κλείσει το Κουρδικό, όχι να το ανοίξει διάπλατα. Πάντως, είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά οι βουλευτικές εκλογές επηρεάζουν και ξεπερνούν την ίδια την Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου