Κυριακή 22 Ιουλίου 2007

Το ΝΑΤΟ «κουρδίζει» τις πολεμικές «μηχανές» του


Το ΝΑΤΟ «κουρδίζει» τις πολεμικές «μηχανές» του

Ταυτόχρονα σε δύο περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, σε Ουκρανία και Γεωργία, επέλεξε η διοίκηση του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει τον Ιούλη, από 9 έως 22 Ιούλη, πολεμικά γυμνάσια. Ετσι κοντά στην πόλη της Οδησσού διεξάγονται γυμνάσια με την επωνυμία «Sea Βreeze-2007», με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά, Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Λετονία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Μολδαβία και Ουκρανία. Συνολικά 2,5 χιλιάδες άντρες, 22 πολεμικά πλοία, 5 αεροπλάνα, 7 ελικόπτερα. Επίσης, για πρώτη φορά στα χρονικά, το ΝΑΤΟ προχώρησε στη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων, με την επωνυμία «Cooperative Αrcher' 2007» και στη Γεωργία, στη στρατιωτική βάση Βαζιάνι, όπου συμμετέχουν δυνάμεις από 4 χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Γερμανία, Τουρκία, Βουλγαρία), 8 του νατοϊκού «Συνεταιρισμού για την ειρήνη» (Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Ουκρανία και Γεωργία), καθώς και δυνάμεις της Ιορδανίας, που έχει ενταχθεί στο νατοϊκό «Μεσογειακό διάλογο». Συνολικά, 10 αεροπλάνα και 500 στρατιωτικοί από τις παραπάνω χώρες.

Το «κούρδισμα» της νατοϊκής πολεμικής μηχανής και μάλιστα στα σύνορα της Ρωσίας δεν είναι άσχετο με την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, για ένα σύνολο ζητημάτων, όπως οι ενεργειακοί πόροι της Κεντρικής Ασίας, οι δρόμοι μεταφοράς, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η αμερικανική αντιπυραυλική «ασπίδα», οι συνθήκες περιορισμού των όπλων, το καθεστώς του Κοσσόβου κ.ά.

Τι σηματοδοτεί η δράση του ΝΑΤΟ

Ομως, αυτή η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον περίγυρο της Ρωσίας δε σχετίζεται με μιαν απλή επίδειξη της στρατιωτικής του ισχύος στη Ρωσία, δηλαδή σε μιαν απλή επίδειξη των ...«μπράτσων» του. Πρόκειται για μεθοδική και οργανωμένη πολυετή προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σε εδάφη που μπόρεσαν και πάλι να αποτελέσουν «λεία» για τους ιμπεριαλιστές μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η προσπάθεια αυτή είναι πολύμορφη. Σε κάποιες περιπτώσεις πήρε τη μορφή της ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, σε άλλες την ένταξη στο νατοϊκής έμπνευσης «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», που αποτελεί τον «προθάλαμο» της ενσωμάτωσης και σε άλλες την εμφάνιση βάσεων, όπως στο Κιργιστάν, στο όνομα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας».

Οι στόχοι όμως παραμένουν ίδιοι, ασχέτως μορφής: Εξασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων, τόσο από τους «εσωτερικούς εχθρούς» (τους λαούς αυτών των χωρών), όσο και από τους άλλους «ανταγωνιστές».

Ετσι, στη δεδομένη φάση, με τη διεξαγωγή των παραπάνω γυμνασίων δεν έχουμε μονάχα μια προσπάθεια «προσέλκυσης» κι ενσωμάτωσης των όποιων στρατιωτικών «μηχανών» άλλων χωρών στη «μηχανή» του ΝΑΤΟ, αλλά και τη σαφή προσπάθεια να εμποδιστεί η αυξανόμενη επιρροή του Κρεμλίνου στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, που παίρνει, μεταξύ άλλων, και τη μορφή «συνασπισμών», όπως είναι η «Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν) και η «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης» (Κίνα, Ρωσία, Καζαχστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν). Οργανώσεις που έχουν ανάλογες στρατιωτικές μορφές συνεργασίας και «δραστηριοποιούνται» στην ίδια περιοχή. Μάλιστα, η «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης» αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια το φετινό Αύγουστο, που θα διεξαχθούν στη Ρωσία.

Δυναμικές λαϊκές αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις

Οπως φαίνεται, το ΝΑΤΟ και το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας είχαν φέτος βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα από τις περσινές μαζικές 15ήμερες λαϊκές κινητοποιήσεις στην Κριμαία, που είχαν «μπλοκάρει» στο λιμάνι της Θεοδοσίας το νατοϊκό εξοπλισμό και τους στρατιωτικούς και είχαν οδηγήσει στη ματαίωση των νατοϊκών γυμνασίων.

Ετσι, όπως κατήγγειλε το ΚΚ Ουκρανίας, αυτή τη φορά φρόντισαν να μεταφέρουν σταδιακά και κυρίως έγκαιρα (από τον Ιούνη) στα πεδία βολής την ανάλογη νατοϊκή υλικοτεχνική υποδομή, όπως επίσης να σχεδιάσουν και την αεροπορική μεταφορά των στρατιωτικών, που λαμβάνουν μέρος στα γυμνάσια, «ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις του λαού της Ουκρανίας». Ομως, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Ουκρανίας, «όσο κι αν προσπαθούν ο Πρόεδρος και ο υπουργός Αμυνας να κρύψουν το μίσος του λαού της Ουκρανίας προς το επιθετικό στρατιωτικό μπλοκ, οι κομμουνιστές θα κάνουν το παν, ώστε ο κάθε φαντάρος και ο κάθε αξιωματικός του ΝΑΤΟ, που ήρθε στην Ουκρανία, να νιώσει ότι είναι ανεπιθύμητος και θεωρείται εχθρός του ουκρανικού λαού».

Πράγματι, οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ουκρανίας διοργάνωσαν μεγάλες πολυήμερες κινητοποιήσεις στην περιοχή της Οδησσού, που θα συνεχιστούν έως τις 22/7 και στις οποίες συμμετέχουν το ΚΚ Ουκρανίας και άλλα πολιτικά κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις της περιοχής, που συντονίζονται στην «Αντινατοϊκή Επιτροπή Αυτοάμυνας της Οδησσού».

Χιλιάδες άνθρωποι από άλλες περιοχές της Ουκρανίας καταφτάνουν στην πόλη της Οδησσού, παρά την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Κοντά στο λιμάνι έχουν στηθεί σκηνές για τους διαδηλωτές, ενώ μέχρι στιγμής οι νατοϊκές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν τη χρήση του λιμανιού, χρησιμοποιώντας για τις ανάγκες τους ναυτική βάση που βρίσκεται στην περιοχή.

Η «άτακτη υποχώρηση» του «φιλορώσου» Γιανουκόβιτς

Μέχρι το φετινό Ιούνη οι «πορτοκαλί» δυνάμεις, δηλαδή «Η Ουκρανία μας», του Προέδρου Β. Γιούστσενκο, και το «ΜΠΙΟΥΤ», της πρώην πρωθυπουργού Γ. Τιμοσένκο, που απροκάλυπτα τάσσονταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, υποστήριζαν και τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, οι «γαλάζιοι», δηλαδή το «Κόμμα των περιοχών» του πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς, τάσσονταν ενάντια στην ένταξη και δήλωναν πως η Ουκρανία πρέπει να είναι με την πλευρά της Ρωσίας, κι αν σε τελική φάση πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτό πρέπει να γίνει μαζί με τη Ρωσία, για λόγους οικονομικούς, γεωπολιτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς κ.ά. Μάλιστα, υποστήριζαν πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε «Δούρειο Ιππο» για την προώθηση των συμφερόντων αυτού του επιθετικού μπλοκ προς Ανατολάς και μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή των φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία. Για το λόγο αυτό δυνάμεις του «Κόμματος των περιοχών» είχαν δραστηριοποιηθεί πέρσι ενάντια στα νατοϊκά γυμνάσια.

Φέτος όμως οι «γαλάζιοι», ενώ εξακολουθούν στα λόγια να είναι ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, δηλώνουν πως δεν είναι αντίθετοι στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ, δηλαδή σε ένα από τα «μέσα» με τα οποία προωθείται η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει το πόσο ρηχή και αδιέξοδη είναι τελικά η στάση του «Κόμματος των περιοχών» στο ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στάση που δεν μπορεί να επιβιώσει την ώρα που και η ίδια η Ρωσία έχει δημιουργήσει «διαύλους» συνεννόησης με το ΝΑΤΟ, όπως το Συμβούλιο «ΝΑΤΟ - Ρωσίας», το οποίο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πρέπει να παίξει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στη διευθέτηση των (ενδοϊμπεριαλιστικών) αντιθέσεων.

Ετσι, το «παζάρι» γύρω από τα ζητήματα της ένταξης της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αναμένεται να πάρει νέα χαρακτηριστικά το επόμενο διάστημα, μετά και την «εκδήλωση ενδιαφέροντος» του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του «Κόμματος των περιοχών», να πάρει πιο ενεργό μέρος σε αυτό.

Προσπάθεια μεταστροφής των λαϊκών διαθέσεων

Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μέχρι τα τώρα πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Ουκρανίας είναι αντίθετη στην ένταξη στο ΝΑΤΟ με ποσοστά που ξεπερνούν το 65% -70%. Για το λόγο αυτό, τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία υπέρ του ΝΑΤΟ, με στόχο τη μεταστροφή των διαθέσεων του λαού της Ουκρανίας. Καταρχήν πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ χαρακτηριστική για το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της «δημοκρατίας» αυτοί που κατηγορούσαν για «έλλειψη δημοκρατίας» το σοβιετικό σύστημα. Ομως, εκείνοι που νομίζουν πως οι εγκέφαλοι των λαών προσφέρονται τόσο εύκολα για φιλο-νατοϊκή «πλύση» θα διαπιστώσουν πως τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα απ' ό,τι φαντάζονται...

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: