Κυριακή 22 Ιουλίου 2007

Σε κλοιό οι Ταλιμπάν

Σε κλοιό οι Ταλιμπάν

Την περιοχή όπου μαχητές Ταλιμπάν κρατούν ομήρους 23 Νοτιοκορεάτες έχουν περικυκλώσει αφγανικές δυνάμεις και άνδρες της διεθνούς δύναμης, περιμένοντας εντολή για την έναρξη επιχείρησης με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων. Παράλληλα, στην Καμπούλ έφθασε και αντιπροσωπεία από τη Σεούλ για να βοηθήσει την κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση με τους ομήρους.

Οι αντάρτες έχουν δώσει διορία μέχρι τις 17:30 (ώρα Ελλάδας) στις αφγανικές αρχές για να απελευθερώσουν 23 Ταλιμπάν που κρατούνται σε αφγανικές φυλακές με αντάλλαγμα τους Νοτιοκορεάτες, που απήχθησαν την Πέμπτη, σε δρόμο 140 χλμ. νότια της Καμπούλ. Την ίδια ώρα, αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί για την τύχη των δύο Γερμανών ομήρων. Οι Ταλιμπάν επιμένουν, χωρίς να παρέχουν όμως αποδείξεις, ότι τους εκτέλεσαν το Σάββατο.

Εξάλλου, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, βρέθηκε την Κυριακή το πτώμα του ενός εκ των δύο Γερμανών μηχανικών, δίχως να είναι δυνατό να προσδιοριστούν άμεσα τα αίτια του θανάτου του. Βερολίνο και Καμπούλ εκτιμούν ότι ένας Γερμανός βρίσκεται στην ζωή και ο άλλος υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε.


Η Γερμανία δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα των Ταλιμπάν να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν και δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό, δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμα πως δεν υπάρχουν νέες έγκυρες πληροφορίες για την κατάσταση του γερμανού μηχανικού που κρατούν όμηρο ή για τις συνθήκες θανάτου του άλλου Γερμανού, για τον οποίο η κυβέρνηση πιστεύει πως πέθανε από το άγχος που του προκάλεσε η αιχμαλωσία.

Αντικρουόμενες πληροφορίες

"Οι Ταλιμπάν μπορούν να πουν που βρίσκονται τα πτώματα των δύο Γερμανών. Εάν η γερμανική κυβέρνηση θέλει να παραλάβει τα πτώματα θα τα παραδώσουμε χωρίς όρους", ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιουσούφ Αχμάντι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, χωρίς να δώσει στοιχεία για την διπλή αυτή εκτέλεση, που δηλώνει ότι έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "ένας Γερμανός όμηρος ήταν ακόμη ζωντανός χθες το βράδυ σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών".

Οι Ταλιμπάν επιμένουν ότι εκτέλεσαν και τους πέντε Αφγανούς που συνόδευαν τους δύο Γερμανούς μηχανικούς, στην επαρχία Βαρντάκ.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: