Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Αυστηρή προειδοποίηση: Ανοιχτό το θέμα των πυρηνικών του Ιράν διαμηνύουν στον Αχμαντινετζάντ οι ΗΠΑ

Αυστηρή προειδοποίηση: Ανοιχτό το θέμα των πυρηνικών του Ιράν διαμηνύουν στον Αχμαντινετζάντ οι ΗΠΑ

«Δεν έχει κλείσει ο πυρηνικός φάκελος του Ιράν» προειδοποίησε την Τετάρτη ο Νίκολας Μπερνς, υπ' αριθμόν τρία στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος του Ιράν κάνει σοβαρό λάθος αν νομίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα ξεχάσει ότι η χώρα του συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα» τόνισε ο Ν.Μπερνς.

Λίγες ώρες νωρίτερα κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε τονίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το θέμα των πυρηνικών έχει κλείσει σαν πολιτικό θέμα και είχε επισημάνει πως θα αψηφήσει τυχόν νέες κυρώσεις, ενώ είχε χαρακτηρίσει παράνομες αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί

Το Ιράν θα εξακολουθήσει την παρακολούθηση του προγράμματος μέσα από το νόμιμο όργανο, την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, υπογράμμισε ο Μ.Αχμαντινετζάντ και συνέχισε λέγοντας ότι το Ιράν θα «αγνοήσει τις παράνομες και πολιτικού χαρακτήρα κυρώσεις από τις αλαζονικές δυνάμεις».

Οι δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου έγιναν πριν από τη συνάντηση που θα είχε με τις αντιπροσώπους των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και την Γερμανία με σκοπό να συζητήσουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

Εν τω μεταξύ, στο Ιράν ο Αχμαντινετζάντ επαινέθηκε ακόμα και από επικριτές του για το ότι παρουσίασε τα επιχειρήματα της χώρας του στον «λάκκο των λεόντων». Τα περισσότερα Μέσα μίλησαν για θρίαμβο αν και δεν έλειψαν οι αντίθετες γνώμες.

«Με την άφοβη στάση του, σίγουρα θα γίνει μεγαλύτερος ήρωας στον Αραβομουσουλμανικό κόσμο από ότι ήταν» έγραψε η εφημερίδα Iran News. Την ίδια στιγμή, 200 βουλευτές επαίνεσαν τον πρόεδρο της χώρας για την «ιστορική και αξιομνημόνευτη» παραμονή του στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: