Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Συνάντηση Παπαδόπουλου - Λαβρόφ και Μαρκουλλή - Μουαλέμ στις ΗΠΑ

Συνάντηση Παπαδόπουλου - Λαβρόφ και Μαρκουλλή - Μουαλέμ στις ΗΠΑ

«ΣΤΑΘΕΡΕΣ παραμένουν οι θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό και δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι είχε μια «πολύ θερμή συνάντηση» και ο συνομιλητής του «επαναβεβαίωσε ότι οι θέσεις της Ρωσίας όσο αφορά το Κυπριακό παραμένουν σταθερές και ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Για το περιεχόμενο της συζήτησης, ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε: «Μιλήσαμε για την διαδικασία Γκαμπάρι και ο ίδιος τόνισε ότι η όλη ουσία της διαδικασίας Γκαμπάρι είναι η προετοιμασία στις επιτροπές».

Αναφερόμενος στην αποψινή συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε:

«Ο κ. Μπερνς ζήτησε να με δει και θα έχουμε μια γενική συζήτηση για το Κυπριακό. Είναι δεδηλωμένη ήδη η θέση της Αμερικής ότι υποστηρίζουν τη διαδικασία Γκαμπάρι και θα πρέπει να δεχθούν ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Γκαμπάρι είναι η μόνη διαθέσιμη διαδικασία σήμερα αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς όρους όσο φορά την εφαρμογή της».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα που προέκυψε με τη Συρία, υποστήριξε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι η Συρία είναι μια φιλική χώρα και μέσα στο πατροπαράδοτο κλίμα φιλικής συνεργασίας θα έχουμε φιλική λύση».

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είχε συνάντηση με το Σύριο ομόλογό της, Ουαλίντ Αλ Μουαλέμ, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι θα ερευνήσει προσωπικά την υπόθεση της δρομολόγησης πλοίου μεταξύ του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λατάκειας.

Ο κ. Μουαλέμ διαβεβαίωσε την Κύπρια υπουργό Εξωτερικών ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών της κατεχόμενης Κύπρου δεν επισκέφθηκε τη Συρία υπό οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα, ούτε είχε οποιαδήποτε επίσημη συνάντηση. Σύμφωνα με την κ. Μαρκουλλή, ο συνομιλητής της τόνισε ότι δεν έχει υπογραφεί συμφωνία για δρομολόγηση ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ κατεχόμενων και Συρίας.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι ο Σύριος ομόλογός της την προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του και ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: