Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Μπους είχε απειλήσει χώρες αν δεν ενέκριναν την εισβολή στο Ιράκ

Ο Μπους είχε απειλήσει χώρες αν δεν ενέκριναν την εισβολή στο Ιράκ

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε απειλήσει το Μεξικό και τη Χιλή με αντίποινα αν δεν ψήφιζαν, το Μάρτιο του 2002, μια απόφαση του ΟΗΕ που υποστήριζε την εισβολή στο Ιράκ, στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελ Παΐς».

Η Ελ Παΐς δημοσιεύει λεπτομέρειες μιας συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών στις 22 Φεβρουαρίου 2002 στο Τέξας, όταν η Ουάσινγκτον ήλπιζε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψήφιζε μια απόφαση - η οποία τελικά αποσύρθηκε ελλείψει πλειοψηφίας - που στήριζε αυτή τη στρατιωτική επέμβαση.

«Χώρες όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Αγκόλα και το Καμερούν (που τότε ήταν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό που διακυβεύεται είναι η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με μια επιστευτική σύνοψη της συνομιλίας αυτής από τον τότε πρεσβευτή της Ισπανίας στην Ουάσινγκτον, τον Χαβιέρ Ρουπέρες, σύμφωνα με την Ελ Παΐς.

Ο Μπους διευκρινίζει πως μια «αρνητική στάση» του Σαντιάγκο θα έθετε σε κίνδυνο την επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία μιας εμπορικής συμφωνίας με τη Χιλή και απειλεί επίσης να διακόψει τη χορήγηση κεφαλαίων στην Αγκόλα.

Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Μπους είχε δηλώσει στον Αθνάρ πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα βρίσκονταν «στη Βαγδάτη στα τέλη Μαρτίου» της ίδιας χρονιάς, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, σύμφωνα πάντα με την ισπανική εφημερίδα.

«Θα πάμε» ακόμη κι αν ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιτάξει το βέτο του (κάτι που απειλούσε να κάνει η Γαλλία) στην απόφαση, φέρεται να είχε προσθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε ανάγκη να μας βοηθήσετε με την κοινή γνώμη μας. Αλλάζουμε την πολιτική που ακολουθούσε η Ισπανία εδώ και 200 χρόνια», είχε δηλώσει ο Αθνάρ, σύμφωνα με την «Ελ Παΐς».

Ο Αθνάρ είχε πει εξάλλου πως τον «ανησυχούσε» η «αισιοδοξία» του Αμερικανού προέδρου.

«Είμαι αισιόδοξος επειδή πιστεύω πως έχω δίκιο», του είχε απαντήσει ο Μπους. Είχε προσθέσει πως «μπορούμε να κερδίσουμε χωρίς καταστροφή», διευκρινίζοντας πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζει ήδη «ένα Ιράκ μετά τον Σαντάμ» με «καλές βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: