Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Η πρώτη μάχη για τα μητρώα

Η πρώτη μάχη για τα μητρώα

Τα μητρώα του κόμματος και το «σώμα» από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος διχάζουν τους επιτελείς των δύο διεκδικητών της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ. Παρότι τόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Ευ. Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει να υπάρχει ελεύθερη συμμετοχή όσων το επιθυμούν, η εκκρεμότητα παραμένει. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Καταστατικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γ. Ανωμερίτης, επισκέφθηκε χθες τον υποψήφιο πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, του μετέφερε τις επιφυλάξεις στελεχών για τις αντενδείξεις που έχει η ελεύθερη συμμετοχή.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου είναι αρκετοί όσοι φοβούνται ότι «θα προσέλθουν οπαδοί άλλων κομμάτων, προκειμένου να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ»! Οι αιτιάσεις αυτές προκαλούν χαμόγελα καχυποψίας στο επιτελείο του κ. Ευ. Βενιζέλου. «Ολοι ξέρουν ότι κανείς δεν έχει ελέγξει το μητρώο του 1 εκατ. 18 χιλ. μελών και φίλων για το οποίο μιλά η Χαριλάου Τρικούπη», δήλωσε στον ΕΤ εις εκ των στενών συνεργατών του διεκδικητή της προεδρίας.

Προτάσεις
Οσοι υποστηρίζουν ότι για την εκλογή θα πρέπει να υπάρχει ένα κλειστό σώμα εκλεκτόρων, προτείνουν δύο διαφορετικά μοντέλα. Το πρώτο είναι τα μητρώα των μελών και των φίλων να κλείσουν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Σε αυτήν την περίπτωση δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνον όσοι θα εγγραφούν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Η δεύτερη πρόταση είναι να δοθεί προθεσμία μέχρι κάποια χρονική στιγμή κοντά στην 11η Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιοσημείωτο ότι από τη στιγμή που άνοιξε η μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ γράφονται καθημερινά εκατοντάδες νέα μέλη και νέοι φίλοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως τηλεφωνικά, χωρίς την απαιτούμενη παρουσία του αιτούμενου προσώπου. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει υπόγεια ένταση με εκατέρωθεν βολές για… μετακίνηση στρατευμάτων. «Αν το φαινόμενο ενταθεί, θα ακολουθήσουν και οι ρηματικές διακοινώσεις», προβλέπουν έγκυροι παρατηρητές των κομματικών πραγμάτων του ΠΑΣΟΚ.

Στο παρασκήνιο, ο πόλεμος των στελεχών που έχουν αναλάβει να οργανώσουν τους δύο «στρατούς» συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση. Οι πιέσεις, φανερές και υπόγειες, ασκούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της δομής του κόμματος, με αποτέλεσμα πολλά μέλη να έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση. Σε κάθε Τοπική, σε κάθε οργάνωση χώρου δουλειάς ή τομέα πολιτικής οι συγκρούσεις είναι σώμα με σώμα για την κάθε μία ψήφο χωριστά.

Μέχρι στιγμής, η Βουκουρεστίου έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος της την πλειοψηφία των στελεχών από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χάρη στην προσπάθεια των κ.κ. Π. Κουκουλόπουλου και Γ. Κουράκη, οι περισσότεροι δήμαρχοι, νομάρχες και σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ φέρονται να έχουν ταχθεί στο πλευρό του κ. Ευ. Βενιζέλου.
Τους πυρήνες υποστηρικτών του στις δημοτικές και περιφερειακές οργανώσεις έχουν αναλάβει οι κ.κ. Μιχάλης Νεονάκης, Λευτέρης Κατσικαρέλης και η κυρία Τώνια Αντωνίου. Υπέρ του διεκδικητή τάσσεται και το μεγαλύτερο τμήμα της νεολαίας, παρότι ο νικητής του πρόσφατου συνεδρίου, κ. Ν. Ανδρουλάκης, κινείτο στον κύκλο επιρροής της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου.

Εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου, το βάρος της οργανωτικής προσπάθειας σηκώνουν οι κ.κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, Θ. Τσούρας και Γ. Παναγιωτακόπουλος, που εκπέμπουν μήνυμα «ήρεμης δύναμης».

Θεωρούν ότι τελικά θα καταφέρουν να ελέγξουν το συνδικαλιστικό που παραμένει ουδέτερο υπό την καθοδήγηση του κ. Γ. Παναγόπουλου. Κρίσιμοι θα αποδειχθούν οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γι’ αυτό, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει να δεχθεί στο γραφείο του όλους τους βουλευτές, παλιούς και νέους.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: