Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Χέρι χέρι για την Ιστορία

Χέρι χέρι για την Ιστορία

Χέρι χέρι με τον ΛΑΟΣ βαδίζει στα πρώτα της βήματα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποδείχτηκε μετά τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη να αποσύρει το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού.

Επειτα από μήνες κωλυσιεργίας και προεκλογικά τερτίπια, ότι δηλαδή όλως τυχαίως το βιβλίο της ΣΤ Δημοτικού δεν πρόλαβε να τυπωθεί εγκαίρως λόγω των εκλογών και ότι τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν στη διαδικασία της εκτύπωσης, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να το αποσύρει, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στον εκπαιδευτικό κόσμο και πανηγυρισμούς στον ΛΑΟΣ, ο οποίος σημείωνε ότι «η κυβέρνηση πειθαναγκάζεται να υιοθετήσει τις θέσεις μας». Οργισμένη ήταν η αντίδραση και της επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας, Μαρίας Ρεπούση, η οποία τόνισε ότι «η κυβέρνηση διαπράττει ένα σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ολίσθημα».

Γνωμοδότηση
Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, ανακοίνωσε την απόσυρση του βιβλίου και την προσωρινή αντικατάστασή του με αυτό που διδάσκονταν οι μαθητές μέχρι το 2006, καλυπτόμενος πίσω από τη γνωμοδότηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που συνεδρίασε προχθές το απόγευμα, εκφράζοντας σημαντικές επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του περιεχομένου του βιβλίου.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη ΝΔ «για πολιτικές αντιλήψεις που οδηγούν στο παρελθόν και κατ επανάληψη εκφράστηκαν από τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη» και ότι «η κυβέρνηση στα πρώτα της βήμάτα θέλει να δώσει την εικόνα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΛΑΟΣ».

Από την πλευρά της η ομοσπονδία των δασκάλων έκανε λόγο για απαράδεκτο γεγονός, καθώς -όπως είπε- «αποσύρεται ένα βιβλίο χωρίς να ερωτηθούν αυτοί που θα κληθούν να το διδάξουν».

Ακόμη και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θάνος Βερέμης, αμφισβήτησε τις προφάσεις της Μαριέττας Γιαννάκου και του νέου υπουργού Παιδείας, ενώ συμφώνησε εν μέρει και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση εμφανίζεται να κρύβεται πίσω από τον ΛΑΟΣ», είπε για να χαρακτηρίσει στη συνέχεια «κόλπα τα περί προεκλογικού φόρτου».

Μάλιστα, ο κ. Βερέμης... αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο χειρίστηκε με αυτόν τον τρόπο το θέμα ο νέος υπουργός. «Ο νέος υπουργός Παιδείας είδε τι έπαθε η Μαριέττα Γιαννάκου, δεν θέλει να πάθει και αυτός τα ίδια».

Ο Χριστόδουλος
Αντίθετα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος συνεχάρη τον υπουργό Παιδείας «για την παρρησία και την ευθυκρισία την οποία επέδειξε στο θέμά αυτό, που έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία». To ίδιο έκανε και ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε: «Φαντάζομαι ότι συμφωνείτε πως έπρεπε να αποσυρθεί».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη συγγραφή νέου εγχειριδίου, ενώ είπε πως το παλαιό βιβλίο θα μοιραστεί στους μαθητές σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς να ξεκαθαρίζει πότε ακριβώς θα το πάρουν στα χέρια τους.

Ο νέος υπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν ήταν αποκλειστικά δική του, αλλά εκφράζει όλη την κυβέρνηση για να συμπληρώσει ότι «η νέα γενιά δεν μπορεί να γίνει πειραματόζωο οποιουδήποτε εγχειρήματος».

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά επιδόθηκε στην προσφιλή της τακτική, καθώς άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έπραξε μετεκλογικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώην υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ουδέποτε μίλησε για απόσυρση. Αντιθέτως είχε πει ότι όλες οι διορθώσεις που είχε υποδείξει η Ακαδημία Αθηνών είχαν γίνει δεκτές από τη συγγραφική ομάδα και το βιβλίο βρισκόταν στη διαδικασία της εκτύπωσης.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ
Αλλα έλεγε προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής

Προεκλογικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη Θεσσαλονίκη ότι είχαν υιοθετηθεί όλες οι παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών και ότι το βιβλίο θα αξιολογηθεί φέτος στα σχολεία. Βέβαια τίποτα από αυτά δεν έγινε, αφού οι παρατηρήσεις της Ακαδημίας δεν υιοθετήθηκαν πλήρως -κάτι που είχε παραδεχτεί και η κ. Ρεπούση- και ούτε πρόλαβε να αξιολογηθεί.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είχε πει πριν από τις εκλογές ότι «μια σοβαρή κυβέρνηση που σέβεται τους θεσμούς, τι κάνει; Στη μέση της χρονιάς αποσύρει ένα βιβλίο; Οχι. Αναθέτει στους αρμόδιους Οργανισμούς -στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στην Ακαδημία Αθηνών- να το ελέγξουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Αυτό έγινε. Και οι παρατηρήσεις υιοθετήθηκαν όλες. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το βιβλίο πάλι θα αξιολογηθεί. Εάν κριθεί, μετά πλέον από τις διορθώσεις που έγιναν, ότι εμφανίζει ακόμα ανεπάρκειες, τότε μπορεί να αποσυρθεί και να πάμε σε έναν καινούργιο διαγωνισμό».

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
«Οχι μόνον δεν έλεγαν την αλήθεια, αλλά παραπλανούσαν και τους πολίτες»

Σκληρή κριτική εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον την κυβέρνησης, μόλις έγινε γνωστό ότι το βιβλίο της Ιστορίας αποσύρθηκε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε ότι ο νέος υπουργός Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση Καραμανλή «ήταν, είναι και όπως δείχνει θα παραμείνουν όμηροι μιας πολιτικής αντίληψης που οδηγεί στο παρελθόν και κατ επανάληψη εκφράστηκε από τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι «λίγες μόνον ημέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Καραμανλή επιβεβαιώνει απολύτως με τις επιλογές ότι, όχι μόνον δεν είχε σκοπό να προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου, όχι μόνο δεν έλεγε την αλήθεια προεκλογικά, αλλά αντιθέτως παραπλανούσε τους Ελληνες πολίτες και την εκπαιδευτική κοινότητα για τις πραγματικές της προθέσεις».

Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα το πολιτικό κόστος και όχι τις ευθύνες της απέναντι στο μέλλον του τόπου.

«Η απόσυρση του βιβλίου δεν σημαίνει και σταμάτημα των προσπαθειών εκείνων που στοχεύουν στην αναπροσαρμογή του περιεχομένου των βιβλίων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προς αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική, φιλοϊμπεριαλιστική κατεύθυνση», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση και του ΣΥΝ. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα θέλει να δώσει την εικόνα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΛΑΟΣ και ο νέος υπουργός να δώσει διαπιστευτήρια ακραιφνούς δεξιάς ορθοδοξίας σε σύγκριση με την προκάτοχό του».

Αντίθετα, ο ΛΑΟΣ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης «να αποσύρει το ανοσιούργημα, που εδιδάσκετο ως βιβλίο της ΣΤ Δημοτικού». Μάλιστα, προσθέτει ότι «η κοινωνία μας επιδοκιμάζει και η κυβέρνηση πειθαναγκάζεται να υιοθετήσει τις θέσεις μας».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Δημήτρης Μπράτης, πρόεδρος ΔΟΕ

Χαμένοι οι μαθητές
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός να εισάγεται ένα βιβλίο στο Δημοτικό και να αποσύρεται χωρίς να ερωτηθούν αυτοί που θα κληθούν να το διδάξουν, δηλαδή οι εκπαιδευτικοί. Ολα αυτά θα είχαν αποτραπεί, αν υπήρχε το στάδιο της δοκιμαστικής εφαρμογής, όπου το όποιο λάθος θα διορθωνόταν στην πράξη από τους εκπαιδευτικούς. Χαμένοι θα είναι οι μαθητές που για μήνες δεν θα έχουν ένα βιβλίο να διδαχθούν και μετά θα πάρουν στα χέρια τους ένα βιβλίο που είχε κριθεί ότι έπρεπε να αποσυρθεί γιατί δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες της εποχής του».

Μαρία Ρεπούση, επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας

Σοβαρό ολίσθημα
«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση διαπράττει ένα σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ολίσθημα αποσύροντας το μόνο εγκεκριμένο, μέσα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, βιβλίο της ΣΤ Δημοτικού και αποκλείοντας τους εκπαιδευτικούς από την αξιολόγησή του. Λυπούμαστε πραγματικά που ο κ. Στυλιανίδης αποφάσισε να ξεκινήσει την καριέρα του ως υπουργός Παιδείας υποχωρώντας σε ακραίες και ανεύθυνες προτροπές. Η συγγραφική ομάδα κατέβαλε από τη μεριά της κάθε προσπάθεια για να μην επικρατήσει η εθνικιστική ρητορική. Τώρα μελετά την άμεση δημοσιοποίηση του εγχειριδίου. Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί θα έχουν με αυτόν τον τρόπο πρόσβαση στη νέα βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου για να το μελετήσουν και να αποκτήσουν ίδια γνώμη».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: