Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Χρειάζεται μια μόνιμη λύση στο ζήτημα των Σκοπίων δηλώνει ο ΟΗΕ

Χρειάζεται μια μόνιμη λύση στο ζήτημα των Σκοπίων δηλώνει ο ΟΗΕ

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρί Οκάμπε, απαντώντας σε ερώτηση για το χθεσινό συμβάν στη Γενική Συνέλευση, υιοθέτησε την ελληνική θέση για τη λύση στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζοντας ότι το όνομα που χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ είναι πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση: «Ποια είναι η γνώμη του γ.γ για το χθεσινό συμβάν στη Γενική Συνέλευση για την πρωτοφανή ενέργεια του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης να παραβιάσει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πώς νομίζει ότι επηρεάζει την εντολή για εξεύρεση λύσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ;», η κ. Οκάμπε τόνισε:

«Όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας έχει προσωπικό απεσταλμένο για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Το όνομά του είναι Μάθιου Νίμιτς. Του μιλήσαμε και είπε ότι αυτό που συνέβηκε χθες στη Γενική Συνέλευση κατέδειξε το γιατί χρειάζεται μια μόνιμη λύση και συνεχίζει να εργάζεται με τα δυο μέρη πάνω στο θέμα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας ζητά και από τα δυο μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για επίλυση των διαφορών τους μέσα από τις ήδη εδραιωμένες διαμεσολαβητικές προσπάθειες. Μέσα στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Γραμματέας και η Γραμματεία χρησιμοποιούν την πρακτική της χρήσης του ονόματος ΠΓΔΜ ή FYROM, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για το πώς θα επηρεάσει το μέλλον, δεν μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση. Το σημαντικό είναι ότι ο κ. Νίμιτς συνεχίζει το έργο του».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: