Απογοητευτική παραμένει η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των οικονομιών από την Παγκόσμια Τράπεζα με βάση το επενδυτικό περιβάλλον παρά τη μικρή βελτίωση (από την 109η στην 100ή θέση). Η 100ή θέση είναι η έκτη χειρότερη για ευρωπαϊκή χώρα και με διαφορά η τελευταία της ευρωζώνης (η δεύτερη χειρότερη, Σλοβενία, βρίσκεται στην 55η θέση) και συνολικά της Ε.Ε. (η δεύτερη χειρότερη, Πολωνία, βρίσκεται στην 74η θέση).
Ακόμα και στη «γειτονιά» των Βαλκανίων, η Ελλάδα είναι καλύτερη μόνο από την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ τα άλλα βαλκανικά κράτη σημείωσαν πραγματικά εντυπωσιακή πρόοδο τον τελευταίο χρόνο: Τα Σκόπια κατάφεραν να αναρριχηθούν στην 75η θέση (από 92η), η Τουρκία στην 57η θέση (από 91η), η Βουλγαρία στην 46η θέση (από 54η) και η Κροατία, που πέρσι υπολειπόταν της Ελλάδας (124η), φέτος την ξεπερνά κατά τρεις θέσεις (97η). Όσο για την κορυφή, στις τρεις πρώτες θέσεις δεν υπήρξαν μεταβολές (Σιγκαπούρη, Ν. Ζηλανδία, ΗΠΑ), ενώ στην 4η θέση αναρριχήθηκε το Χονγκ Κονγκ και στην 5η θέση η Δανία.
Γεγονός, βέβαια, είναι ότι η εν λόγω έκθεση καταλήγει, συχνά, σε «περίεργα» συμπεράσματα. Για παράδειγμα, δύσκολα γίνεται πιστευτό ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα (117η στην κατάταξη) είναι καλύτερο από ότι στην Ινδία (120η) ή τη Βραζιλία (122η).
Η ρίζα των προβλημάτων βρίσκεται στη μεθοδολογία που ακολουθούν οι συντάκτες της έκθεσης (βαθμολογούν τις επιδόσεις των οικονομιών σε 10 επιμέρους κατηγορίες, χρησιμοποιώντας 40 δείκτες, η πλειονότητα των οποίων προκύπτει μετά από συνεντεύξεις με τεχνοκράτες και νομικούς), που, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, αποτυγχάνει να περιγράψει την πλήρη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ελληνικές επιδόσεις παραμένουν εξαιρετικά απογοητευτικές.
Οι επιδόσεις
Σε αντίθεση με πέρσι, όταν πλέον αδύνατο σημείο της Ελλάδας κρινόταν το καθεστώς στην αγορά εργασίας (166η), φέτος η χειρότερη κατάταξη αφορά την προστασία των επενδυτών. Η Ελλάδα θεωρείται ότι έχει από τα πλέον αδιαφανή καθεστώτα στον κόσμο, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται 158η (από 156η πέρσι).
Εξαιρετικά δυσχερείς κρίνονται και οι συνθήκες ίδρυσης νέας επιχείρησης, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 152η (από 140η στην περσινή έκθεση), καθώς δεν υπήρξε βελτίωση σε κανέναν από τους επιμέρους δείκτες της κατηγορίας: Συνεχίζουν να απαιτούνται 15 διαδικασίες που συνεπάγονται προσπάθεια 38 ημερών.
Μεγάλη επιδείνωση σημειώθηκε στην κατηγορία της επιβολής συμβολαίων, όπου η Ελλάδα υποχώρησε στην 87η θέση (από την 48η), καθώς μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν 17 νέες διαδικασίες και αυξήθηκε κατά 89 ημέρες ο απαιτούμενος γι αυτές χρόνος.
Το καθεστώς στην αγορά εργασίας, αντίθετα, εμφάνισε σημάδια βελτίωσης (τουλάχιστον από τη σκοπιά των επενδυτών), αφού διευκολύνθηκε η απόλυση εργαζομένων, περιορίστηκε το κόστος εργασίας και μειώθηκε εντυπωσιακά το μέσο κόστος απόλυσης (από μισθούς 69 εβδομάδων σε μισθούς 24 εβδομάδων). Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα ανέβηκε από την 166η στην 142η θέση.
Η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφεται στη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου (από την 123η στην 65η θέση), όπου περιορίστηκαν κατά δύο τα απαιτούμενα έγγραφα για τις εξαγωγές και κατά πέντε τα απαιτούμενα για τις εισαγωγές. Ως αποτέλεσμα, η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε κατά εννέα ημέρες και στις δύο περιπτώσεις, ενώ σημαντικά μειώθηκε και το σχετικό κόστος.
Κατά 22 θέσεις (από 108η σε 86η) βελτιώθηκε η ελληνική κατάταξη και στη διαδικασία πληρωμής φόρων, καθώς απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες, περιορίστηκε ο χρόνος που καλούνται να αφιερώσουν οι επιχειρηματίες και μειώθηκε η μέση φορολογική επιβάρυνση.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου