Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Φλερτ ΝΔ - ΛΑΟΣ για την εκλογή Σιούφα

Φλερτ ΝΔ - ΛΑΟΣ για την εκλογή Σιούφα

Μία ημέρα μετά την απόφαση για οριστική απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού και από τα... συγχαρητήρια που απέσπασε η κυβέρνηση από τον ΛΑΟΣ για την κίνηση αυτή, στελέχη του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη ανακοινώνουν -ανεπισήμως- την απόφασή τους να συμπορευτούν με τη ΝΔ και να στηρίξουν τον κ. Δημ. Σιούφα για τη θέση του προέδρου της Βουλής.

Ουσιαστικά, η υπερψήφιση του κ. Σιούφα και από τον ΛΑΟΣ στην αυριανή ψηφοφορία αποτελεί την πρώτη -και μάλλον όχι την τελευταία- φορά που ΝΔ και ΛΑΟΣ προχωρούν «χέρι χέρι».

Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πιθανότατα θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις, θέλει να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι, εάν υιοθετούνται δικές του θέσεις (όπως π.χ. βιβλίο Ιστορίας), τότε θα δίνει την ανάλογη κοινοβουλευτική στήριξη, την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η ΝΔ με τους 152 βουλευτές.

Πρόκειται δηλαδή για ένα άτυπο παζάρι, το οποίο θα είναι σε διαρκή εξέλιξη καθ όλη τη διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει ακόμη ένα αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Χωροταξικό
Αυτή τη φορά... χωροταξικό: συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν ήθελε (προφανώς για λόγους σημειολογίας) να καθίσει πίσω από τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ στα δεξιά, αλλά στο κέντρο και ειδικότερα πίσω από τα έδρανα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ αρχικά οι υπηρεσίες της Βουλής τον είχαν τοποθετήσει στα δεξιά, χθες αυτό άλλαξε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ θα βρίσκεται από σήμερα στο κέντρο της αίθουσας της Ολομέλειας.

Η Ρηγίλλης, αν και αναγνωρίζει ότι αυτό το παζάρι και η πολιτική στήριξη από τον ΛΑΟΣ θα πλήξουν σαφώς την εικόνα του κόμματος και θα ακυρώσουν πλήρως τη ρητορική Καραμανλή περί «μεσαίου χώρου», εν τούτοις υποδέχεται θετικά το γεγονός, καθώς βλέπει ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει και τώρα και στο άμεσο μέλλον να παίρνει αποφάσεις με την εύθραυστη πλειοψηφία των 152 βουλευτών.

Ειδικά δε, την απόφαση του ΛΑΟΣ για στήριξη της υποψηφιότητας Σιούφα την υποδέχθηκαν με... ανακούφιση στη ΝΔ, καθώς ο κίνδυνος διαρροών από τους δυσαρεστημένους -μετά το νέο κυβερνητικό σχήμα- βουλευτές της συμπολίτευσης ήταν απόλυτα ορατός.

Τώρα, με βάση τα νέα δεδομένα, η μυστική ψηφοφορία αύριο δεν αναμένεται να «κρύβει» εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ΝΔ. Ακόμη κι αν ένας ή δύο βουλευτές της συμπολίτευσης επιλέξουν να στείλουν μήνυμα στον πρωθυπουργό, καταψηφίζοντας την επιλογή του για τη θέση του προέδρου, ο κ. Δημ. Σιούφας θα εκλεγεί έστω και με απώλειες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: