Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Το ζήτημα του Κοσόβου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Το ζήτημα του Κοσόβου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Στο "μικροσκόπιο" των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) θα βρεθεί το Κόσοβο σήμερα, στην πρώτη συζήτηση του ζητήματος σε αυτό το επίπεδο, μετά την αποτυχία του αμερικανο-ευρωπαϊκού σχεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, με ρωσικό βέτο τερματίστηκε η προσπάθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρικτών του συγκεκριμένου σχεδίου και οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μετατίθενται πλέον στην Ομάδα Επαφής (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία), η οποία με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα επιδιώξει μια λύση εκτός των Ηνωμένων Εθνών.

Λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Ε.Ε., με δηλώσεις τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι απαιτείται ενιαία στάση της "ευρωπαϊκής οικογένειας" στο συγκεκριμένο ζήτημα.

"Ήδη, αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση, που θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο εάν η Ε.Ε. δεν μπορέσει να διατηρήσει μια συνεκτική θέση" δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Λουίς Αμάντο, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι μόνο μια λύση για το Κόσοβο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί νόμιμη.
"Η τελική απόφαση για το καθεστώς του Κοσόβου θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη βάση συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας" τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Επιμένουμε ότι η αναστολή των εργασιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου δεν σημαίνει ότι το ζήτημα έχει αποσυρθεί δια παντός από την ατζέντα του" σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνάγουν σωστά συμπεράσματα από τους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσόβου και να προχωρήσουν σε νέες διαπραγματεύσεις που δεν θα έχουν χρονικούς περιορισμούς.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει, επίσης, πως είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστούν οι παράγοντες οι οποίοι θα παροτρύνουν και τις δυο πλευρές για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή των στάνταρτ που καθορίζονται από το ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ για την περιοχή.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: