Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Κουμάντο κάνει ο στρατός

Κουμάντο κάνει ο στρατός

Περιορισμένη η επιρροή των πολιτικών στο Κυπριακό λέει η Λευκωσία

Μόνο με την αλλαγή στάσης του στρατού θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος στο πολιτικό πρόβλημα πιστεύει η Κυβέρνηση - Αντίθετα η Αθήνα διαβλέπει κινήσεις σε όλα τα επίπεδα με τη νίκη του Ερντογάν.

Μειωμένη πολιτική βαρύτητα αποδίδει η κυπριακή Κυβέρνηση στο αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα επηρεάσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η Λευκωσία δείχνει να πιστεύει ότι η πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα, παρά τον διαφαινόμενο θρίαμβο του Ταγίπ Ερντογάν, έχει ελάχιστα περιθώρια να παρέμβει καταλυτικά στις εξελίξεις που αφορούν το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Θεωρεί ότι η βαρύνουσα γνώμη στο Κυπριακό δεν βρίσκεται στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα, αλλά στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ούτως ή άλλως, η Λευκωσία πιστεύει ότι και μετά τη χθεσινή αναμέτρηση, η κατάσταση στην Άγκυρα θα παραμείνει ρευστή. Το γεγονός, συνεπικουρούμενο από την απροθυμία των στρατιωτικών να προβούν σε σημαντικές παραχωρήσεις στη διαδικασία λύσης, δημιουργεί απαισιοδοξία στην κυπριακή Κυβέρνηση για επίτευξη προόδου. Δεν κρύβει, μάλιστα, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Τ/Κ και τον κ. Ταλάτ δεν μπορούν να αποδώσουν καρπούς, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση για βήματα προς τα εμπρός από την ίδια την τουρκική στρατιωτική ηγεσία.

Ο στρατός αποφασίζει

Τις χθεσινές τουρκικές εκλογές και το πώς το όποιο αποτέλεσμά τους μπορεί να επηρεάσει το Κυπριακό κλήθηκε να σχολιάσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αμέσως μετά το μνημόσυνο των πεσόντων του Παραλιμνίου κατά την εισβολή. Ο Βασίλης Πάλμας ανέφερε ότι "η πολιτική ρευστότητα που υπάρχει σήμερα στη Τουρκία, δημιουργεί στασιμότητα και προβλήματα όσον αφορά το Κυπριακό. Θεωρώ ότι δεν είναι θέμα ποιοι θα είναι στη εξουσία στη Τουρκία για να επιτευχθεί πρόοδος, αλλά θεωρώ ότι θα επιτευχθεί πρόοδος μόνο εάν και εφόσον κρίνει η Άγκυρα και το στρατιωτικό καθεστώς της το οποίο, όπως ξέρετε, είναι πολύ ισχυρό, ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα προς τα εμπρός". Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι δεν αρκούν οι διαπραγματεύσεις μόνο με τους Τ/Κ για να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, αφού το κλειδί του Κυπριακού είναι στην Άγκυρα. Πρέπει, ανέφερε, να "έχει πολιτική βούληση η Τουρκία και παράλληλα εμείς να συζητούμε με τους Τ/Κ, ώστε να δημιουργηθούν δεδομένα και προϋποθέσεις επίτευξης προόδου στο Κυπριακό".

Φταίει κι ο Ταλάτ

Ο κ. Πάλμας επέκρινε τον Τ/Κ ηγέτη ότι δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της ε/κ πλευράς να πραγματοποιηθεί τετ-α-τετ συνάντηση κορυφής και να αρχίσει ο διακοινοτικός διάλογος. Τόνισε ότι ο κ. Ταλάτ δεν έχει μέχρι στιγμής δεχθεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, παρά τις δύο σχετικές επιστολές που του απηύθυνε ο τελευταίος. "Δυστυχώς, ο κ. Ταλάτ, με τους χειρισμούς και την πολιτική του συμπεριφορά, προσπαθεί να φύγει από τα πλαίσια της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου που υπογράφηκε και από τις δύο πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη", κατέληξε ο Βασίλης Πάλμας.

"Ναι" στον Ερντογάν

Επισήμως η Ελλάδα, όπως τόνιζαν αρμοδίως αξιωματούχοι τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών, "δεν εμπλέκεται στις τουρκικές εκλογές και δεν έχει προτιμήσεις". Είναι προφανές, όμως, από τις ενημερώσεις των δημοσιογράφων ότι η Αθήνα πρέπει να είναι ικανοποιημένη από μια άνετη εκλογική νίκη του κ. Ερντογάν, η οποία, όπως εκτιμά, θα έχει ευεργετική επίδραση και στην προσήλωση της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά και στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: