Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Επιθεωρητές της IAEA στο σεισμόπληκτο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας

Επιθεωρητές της IAEA στο σεισμόπληκτο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έλαβε τελικά έγκριση από την ιαπωνική κυβέρνηση να επιθεωρήσει το πυρηνικό εργοστάσιο Κασιβαζάκι-Καρίβα, όπου σημειώθηκαν διαρροές ραδιενέργειας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Δευτέρας.

Το Τόκιο είχε αρχικά αρνηθεί την πρόταση της υπηρεσίας για ελέγχους, δέχτηκε όμως έντονες πιέσεις από τις τοπικές αρχές να δώσει το πράσινο φως, προκειμένου να καθησυχαστούν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και η διεθνής κοινότητα.

Η πυρηνική βιομηχανία της χώρας σπιλώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις αλλεπάλληλες διαρροές και τις προσπάθειες υποβάθμισης των επιπτώσεων από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που χτύπησε την κεντρική Ιαπωνία στις 16 Ιουλίου.

Η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού του Τόκιο (TEPCO) επιμένει ότι η διαρροή στο εργοστάσιο -το μεγαλύτερο του κόσμου όσον αφορά την ισχύ- ήταν περιορισμένη και δεν απειλεί τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Ο σεισμός προκάλεσε μια αλυσίδα βλαβών και δυσλειτουργιών στη μονάδα, ανάμεσά τους η πτώση σανίδων μέσα σε μια δεξαμενή με εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα και το αναποδογύρισμα 400 βαρελιών με ραδιενεργά απόβλητα. Ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα από το σύστημα εξαερισμού σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις.

Οι υπεύθυνοι παραδέχτηκαν ότι το εργοστάσιο, που θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον ένα χρόνο, δεν είχε σχεδιαστεί για σεισμούς τέτοιας έντασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: