Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Σερβο-ρωσική νίκη στο Σ.Α.

Σερβο-ρωσική νίκη στο Σ.Α.

Χαμόγελα έφερε στο Βελιγράδι η απόσυρση του ψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... μια εξέλιξη που αποτελεί την πρώτη νίκη της κοινής πολιτικής Σερβίας-Ρωσίας. Υπό το βάρος της αμετάκλητης θέσης του Κρεμλίνου το οποίο είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που τεθεί το αμφιλεγόμενο σχέδιο για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου σε ψηφοφορία, η απόφαση να παραπεμφθεί ο φάκελος στην εξαμελή Ομάδα Επαφής για το Κόσοβο, υπό την αιγίδα της οποίας θα διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίστηκε «σημαντική νίκη» από τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Λίγο μετά τη γνωστοποίηση των τελευταίων εξελίξεων στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοινώθηκε από την Ομάδα Επαφής (αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρωσία) ότι οι εκπρόσωποι των μελών της θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να αποφασίσουν την ημερομηνία για την έναρξη μιας νέας περιόδου διαπραγματεύσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου που θα διαρκέσει 120 ημέρες.

Οπως επισημαίνεται βέβαια από τα διεθνή ΜΜΕ, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η Ομάδα Επαφής θα κληθεί -στο πέρας της νέας περιόδου συνομιλιών- να λάβει μια απόφαση ή εάν, αντιθέτως, θα παραπέμψει εκ νέου το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αντιδρά η Πρίστινα

Παρά την ικανοποίηση όμως που εξέφρασαν Σερβία και Ρωσία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την τελευταία εξέλιξη «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αγκίμ Τσέκου, προειδοποίησε ότι η υπομονή των Αλβανών της επαρχίας «δεν είναι ανεξάντλητη», επαναλαμβάνοντας ότι «θα πρέπει η ανεξαρτησία να διακηρυχτεί μονομερώς στις 28 Νοεμβρίου».

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, οι δηλώσεις της Αμερικανίδας επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να προχωρήσει μετά τη λήξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων σε μονομερή αναγνώριση της επαρχίας που βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΟΗΕ από το 1999.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Λισαβόνα, την περασμένη Παρασκευή, ότι «οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να πετύχουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: