Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Η αρχαία πολιτεία της Μεσσήνης ξαναζωντανεύει...

Η αρχαία πολιτεία της Μεσσήνης ξαναζωντανεύει...


Λίθο λίθο η αρχαία πολιτεία της Μεσσήνης «ξαναστήνεται» και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της με την αρχιτεκτονική ποιότητα και το μέγεθος των δημόσιων εγκαταστάσεών της.

Ο επικεφαλής του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου καθηγητής Πέτρος Θέμελης παρουσίασε, στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, την πρόοδο των εργασιών, τα τελευταία ευρήματα και παράλληλα τον προγραμματισμό για τα έργα που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Με τη βοήθεια φωτογραφιών ο αρχαιολόγος ανέδειξε το τεράστιο και εκπληκτικό έργο που έχει γίνει στην Αρχαία Μεσσήνη, παρουσιάζοντας σε τι κατάσταση βρισκόταν το μνημείο πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες, και ποια είναι η εικόνα τώρα.

Η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Οπως απέδειξαν οι φωτογραφίες, όταν άρχισαν τα έργα τα πάντα ήταν καλυμμένα από χώματα και βλάστηση, ενώ τώρα έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως το Ασκληπιείο, το Στάδιο, τμήματα των τειχών και της οχύρωσης και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις και ιερά.

Ολα αυτά τα έργα θα παραδοθούν στην πολιτεία και στους πολίτες σε περίπου έναν χρόνο, με την ολοκλήρωση του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Ομως, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, κάποια από τα οποία σημείωσε ότι πρέπει να ενταχθούν, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, στη Δ Προγραμματική Περίοδο.

Για το Μουσείο
Θέμα προτεραιότητας, τόνισε ο κ. Θέμελης, είναι η κατασκευή νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, διότι το υπάρχον είναι μικρό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Επεσήμανε ότι έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή με σκοπό να γνωμοδοτήσει ποιος είναι ο καταλληλότερος χώρος για την ανέγερση του Μουσείου, η οποία όμως εδώ και έναν χρόνο δεν έχει καταφέρει να συγκεντρωθεί στην περιοχή λόγω φόρτου εργασίας των υπηρεσιακών παραγόντων που εκπροσωπούν το υπουργείο Πολιτισμού.

Εμμέσως δηλαδή ανέφερε ότι έχει ήδη χαθεί ένας χρόνος, μέσα στον οποίο θα μπορούσε να έχει γίνει η χωροθέτηση του νέου μουσείου.

Εφόσον πάντως επιλεγεί ο χώρος και τον εγκρίνει ο υπουργός, ο κ. Θέμελης σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της μελέτης θα μπορούσε να ενταχθεί στη Δ Προγραμματική Περίοδο, ενώ για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης έχει εκδηλωθεί ιδιωτικό ενδιαφέρον κατόπιν πρωτοβουλίας του Αθανάσιου Ψαρούλη, που κατάγεται από την Καλαμάτα και είναι διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα της Στοκχόλμης.

Αλλο εξαιρετικά σοβαρό θέμα για τον αρχαιολογικό χώρο, είναι να καθοριστούν οι ζώνες προστασίας του μνημείου. Πρόκειται για τη ζώνη στην οποία θα απαγορευτεί οποιαδήποτε οικοδομική εργασία και για τη ζώνη όπου θα επιτρέπεται οικοδόμηση με αυστηρούς όμως όρους.

Οπως επεσήμανε η προϊσταμένη της ΛΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας Ξένη Αραπογιάννη, οι διαδικασίες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων ζωνών από την υπηρεσία της έχει ήδη ξεκινήσει.

Σημειώνεται πάντως ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρχαίας Μεσσήνης, τα όρια του οποίου συμπεριλαμβάνονται στα όρια του αρχαιολογικού χώρου.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα αναπτύσσεται ραγδαία, λόγω της συνεχούς αύξησης της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, και έτσι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την οικοδόμηση εκτάσεων στην περιοχή με τα αρχαία.

Χρηματοδοτήσεις
Σε ό,τι αφορά τη Δ Προγραμματική Περίοδο, ο κ. Θέμελης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί τόσο έργα ανασκαφών και αναστηλώσεων, αλλά έργα φροντίδας, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων. Τόνισε, όμως, ότι η Αρχαία Μεσσήνη έχει ανάγκη χρηματοδοτήσεις για τέτοιες δράσεις, διότι έτσι κι αλλιώς το μεγάλο κομμάτι των ανασκαφών και αναστηλώσεων έχει ολοκληρωθεί.

Ενα αναστηλωτικό έργο, πάντως, που πρέπει να προχωρήσει αφορά αυτό του θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Ο καθηγητής σημείωσε ότι για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών έχει γίνει προσέγγιση στο Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου, με τη βοήθεια μάλιστα του ευρωβουλευτή Αντώνη Σαμαρά, και υπάρχει αισιοδοξία για ικανοποίηση του αιτήματος. Με την ευκαιρία ο αρχαιολόγος σημείωσε ότι προσβλέπει και μέχρι τώρα έχει τη συμπαράσταση και την υποστήριξη όλων των πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής, και έκανε ειδική αναφορά στον υφυπουργό Αμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλο, στον νομάρχη και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο και στους εκάστοτε δημάρχους της Καλαμάτας και της Ιθώμης. Υπογράμμισε δε ότι σταθερός συμπαραστάτης και χορηγός των εργασιών είναι τα τελευταία χρόνια το Ιδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλου.

Από τις εγκαταστάσεις που έχουν αναστηλωθεί, ο κ. Θέμελης τόνισε ότι το Ωδείο στο Ασκληπιείο είναι ένας εξαιρετικός χώρος για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, που θα σέβονται φυσικά το μνημείο, όπως επίσης καταπληκτικός χώρος για μεγάλες εκδηλώσεις είναι το αρχαίο στάδιο.

Ανάλογα μνημεία σε όλο τον κόσμο διατίθεται για τέτοιες εκδηλώσεις και το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην Αρχαία Μεσσήνη.

Κλείνοντας, ο κ. Θέμελης τόνισε ότι για την ολοκλήρωση των εργασιών που χρηματοδοτούνται από το Γ ΚΠΣ θα πραγματοποιηθεί μεγάλη γιορτή, σε περίπου έναν χρόνο, και οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζεται εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας στο αρχαίο στάδιο της Μεσσήνης.

ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ-ΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
Σε ό,τι αφορά τα νεότερα ευρήματα, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης αναφέρθηκε στο θησαυροφυλάκιο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο οποίο υπογράμμισε ότι έχει συμβεί ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό ιστορικό γεγονός. Φυλακίστηκε εκεί ο στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας Φιλοποίμην και κατόπιν δολοφονήθηκε από Μεσσηνίους. Οπως σημείωσε, είναι ένα εύρημα και ένα συμβάν που προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών αρχαιολόγων.


Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: