Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Ο «Λεωνίδας» στη Σπάρτη

Ο «Λεωνίδας» στη Σπάρτη



Την ερχόμενη Πέμπτη θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Ελιάς (Πολιτιστικό Ιδρυμα Τράπεζας Πειραιώς) στη Σπάρτη η έκθεση «Αθήνα-Σπάρτη», η οποία είχε φιλοξενηθεί στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Περίπου 150 ευρήματα φωτίζουν πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και οικονομικής ιστορίας των δύο σημαντικότερων πόλεων-κρατών της αρχαίας Ελλάδας από τον 8ο έως και τον 5ο αιώνα π.Χ. και προβάλλουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.

Η πρώτη αίθουσα παρουσιάζει την Αθήνα και τη Σπάρτη μέχρι την εποχή των Περσικών πολέμων. Μεταξύ των εκθεμάτων συγκαταλέγονται τα οστέινα ειδώλια από το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος στη Σπάρτη, το άγαλμα κόρης αττικού εργαστηρίου και το λακωνικό αναθηματικό ανάγλυφο στους Διόσκουρους

Η δεύτερη αίθουσα εστιάζει στην περίοδο από τα Μηδικά μέχρι και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Σε περίοπτη θέση θα βρίσκεται το άγαλμα του «Λεωνίδα», σπάνιο δείγμα λακωνικής γλυπτικής, που χρονολογείται μεταξύ 480-470 π.Χ. και αναπαριστά οπλίτη - πιθανότατα τον ίδιο τον Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα.

Τον «Λεωνίδα» θα πλαισιώνουν εξέχουσας σημασίας έργα όπως αιχμές βελών από τη Μάχη των Θερμοπυλών, ένα χάλκινο κράνος Ασσύριου στρατιώτη που πολέμησε, είτε στον Μαραθώνα είτε στη Σαλαμίνα, χάλκινο ειδώλιο που απεικονίζει νεαρή Σπαρτιάτισσα αθλήτρια, καθώς και αγγεία από τον ομαδικό τάφο που αποκαλύφθηκε στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού - κατά τη διάρκεια των εργασιών για το Μετρό της Αθήνας - όπου είχαν ταφεί θύματα του λοιμού που έπληξε την πόλη στην αυγή του Πελοποννησιακού πολέμου (429 π.Χ.).

Η έκθεση «Αθήνα-Σπάρτη. Από τον 8ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. π.Χ.» θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: