Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Εξαγγέλλει απόψε ο Τάσσος: Ολοκληρώνεται το παζλ διεκδίκησης της προεδρίας της Δημοκρατίας

Εξαγγέλλει απόψε ο Τάσσος: Ολοκληρώνεται το παζλ διεκδίκησης της προεδρίας της Δημοκρατίας

Tην απόφασή του να επαναδιεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας, εξαγγέλλει απόψε επίσημα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Η ακριβής ώρα και ο τρόπος της εξαγγελίας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το πρωί, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Βασίλη Πάλμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» από υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος αναμένεται να επισημοποιήσει την απόφασή του σε ομιλία του, η οποία θα διαρκέσει 10 με 15 λεπτά και μάλλον δεν πρόκειται απόψε, τουλάχιστον, να δεχθεί ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναμένεται να προβεί σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου από την ανάληψη της εξουσίας μέχρι σήμερα και σαφώς να δώσει το στίγμα του νέου κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη πενταετία. Βασικοί άξονες της ομιλίας του αναμένεται να είναι το Κυπριακό και η εσωτερική διακυβέρνηση.


Αναπόφευκτα θα κάνει αναφορά στο σχέδιο Ανάν και στην απόρριψή του από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία κρίνεται από την Κυβέρνηση ως η μόνη διέξοδος για επανέναρξη του διαλόγου και της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα απαντήσει και στους επικριτές του ως προς τη διαχείριση του ΟΧΙ, προτάσσοντας τη διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για λύση στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών.


Ως προς την εσωτερική διακυβέρνηση, αναμένεται να αναφερθεί στην εξαγγελία των τριών πακέτων κοινωνικής συνοχής, στον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε φορολογίας και σαφώς στην ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ.

Ξεκαθάρισμα σκηνικού

ΜE THN εξαγγελία της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου και δεδομένης της αυτόνομης καθόδου του ΑΚΕΛ και της στήριξης του Ιωάννη Κασουλίδη από τον ΔΗΣΥ, πέφτει η αυλαία των εξαγγελιών. Η προεκλογική περίοδος, η οποία με τη διάλυση της τριμερούς συνεργασίας αναπόφευκτα άρχισε νωρίς, περνάει ίσως τώρα σε πιο ουσιαστική φάση. Καθώς το προεκλογικό σκηνικό ξεκαθαρίζει, τα βλέμματα στρέφονται στις προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων με πρώτο θέμα στην ατζέντα το Κυπριακό και δεύτερο την κοινωνική πολιτική, υπό την πίεση μάλιστα των μεγάλων αλλαγών που θα επιφέρει η υιοθέτηση του ευρώ και η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη.

Οι διεργασίες στα επιτελεία των υποψηφίων άρχισαν ήδη να δίνουν σάρκα και οστά στις προεκλογικές διατάξεις και στα προγράμματα διακυβέρνησης. Στο μεταξύ, έχουν ήδη καθορίσει τα θέματα πρώτης γραμμής, τα οποία θα επαναφέρουν στο προσκήνιο με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση ψηφοφόρων προς πίστη των υποψηφίων για την προεδρία.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: