Σάββατο 4 Αυγούστου 2007

Ενωση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας στη Θράκη

Ενωση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας στη Θράκη

Στην ένωση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θράκη, παρέστησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ.

Μετά την έξοδο του σωλήνα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα, στο υποποτάμιο τμήμα του ελληνοτουρκικού αγωγού που συνδέει τα εθνικά συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ.Σιούφας συνεχάρη, στην εκδήλωση που έγινε, τόσο στην τουρκική εταιρία Botas όσο και το Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, το ΔΕΣΦΑ, καθώς και την κατασκευάστρια κοινοπραξία.

"Τα δύο συστήματα αγωγών φυσικού αερίου θα γίνουν ένα, ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει αέριο από την Ασία στην Ευρώπη. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση και για τις δύο χώρες. Για αυτή τη σημαντική, την ιστορική ημέρα εκφράζω και πάλι την πλήρη ικανοποίηση για τη συνεργασία που είχαν τα δύο υπουργεία, το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας και το υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδας", είπε ο κ.Σιούφας. Τα εγκαίνια μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα θα κάνουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Κώστας Καραμανής και Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ.Γκιουλέρ δήλωσε: «Είναι μια ευτυχισμένη ημέρα για εμάς, καθώς το σχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τον αγωγό φυσικού αερίου, αλλά είναι ένα σχέδιο ειρήνης, καθώς ενώνει δύο φιλικές χώρες. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτού του σχεδίου θα αναβαθμιστούν οι σχέσεις μας στο επιθυμητό επίπεδο. Επίσης θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, που είναι επίσης μια αδελφή χώρα και έτσι θα μεταφέρεται το αέριο από εκεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία".

Ο Τούρκος υπουργός ευχαρίστησε ιδιατέρως τον κ. Σιούφα, με τον οποίο, όπως είπε, "ξεπερνούμε την υπουργική προσέγγιση, καθώς διατηρούμε μια πάρα πολύ καλή σχέση, όπως άλλωστε και οι δύο πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν. Θα ακολουθήσουμε την ίδια πορεία για την ολοκλήρωση και άλλων τέτοιων πετυχημένων σχεδίων. Στο προσεχές μέλλον θα προχωρήσουμε περισσότερο και θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το δέσιμο για άλλα σχέδια που θα αφορούν τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και πιθανότατα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ηλιόλουστες χώρες και επίσης μπορούμε να εξετάσουμε τον τομέα της πράσινης ενέργειας. Έτσι πιστεύω ότι στο μέλλον μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολλά σχέδια μαζί».

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: