Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Τουρκία: Σήμερα το δημοψήφισμα για την άμεση εκλογή προέδρου

Τουρκία: Σήμερα το δημοψήφισμα για την άμεση εκλογή προέδρου

Η τελευταία πράξη της κρίσης που οδήγησε στις εκλογές της 22ας Ιουλίου και τη νίκη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), θα παιχθεί την σήμερα Κυριακή στην Τουρκία με το δημοψήφισμα, στο οποίο προτείνονται αλλαγές στον τρόπο εκλογής του προέδρου που ψήφισε η προηγουμένη Εθνοσυνέλευση και που αρνήθηκε να επικυρώσει ο προηγούμενος πρόεδρος Νετζντέτ Σεζέρ.

Οι αλλαγές αυτές -εκλογή απ΄ευθείας από το λαό, περιορισμός θητείας και καθορισμός της απαρτίας για την εκλογή του προέδρου- έχουν χάσει τη σημασία τους, τόσο γιατί ο πρόεδρος εξελέγη από την Εθνοσυνέλευση που προέκυψε μετά τις εκλογές τη 22ας Ιουλίου, όσο και γιατί έχει ήδη δρομολογηθεί διαδικασία ευρύτατης Συνταγματικής αλλαγής, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2007.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος και είχε εμπνευσθεί όλη την στρατηγική της εμπόδισης της εκλογής του προέδρου τον περασμένο Απρίλιο, θεωρούσε ότι τα δικαστήρια της χώρας θα έπρεπε -για λόγους δικονομικούς- να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η διατύπωση των αλλαγών που τίθενται στο δημοψήφισμα αφορούν την εκλογή του 11ου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ, ο 11ος πρόεδρος εξελέγη, και έτσι η τουρκική Εθνοσυνέλευση άλλαξε τη διατύπωση των άρθρων που θα τεθούν στο δημοψήφισμα, αφαιρώντας όλες τις αναφορές στον 11ο Πρόεδρο.

Η αλλαγή αυτή έπρεπε να οδηγήσει στην ακύρωση του δημοψηφίσματος, λέει τώρα ο κ. Μπαϊκάλ και εκτιμά ότι η αντίθετη απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), που θεωρεί ότι το δημοψήφισμα μπορεί να προχωρήσει κανονικά, είναι «νομικό σκάνδαλο». Ο κ. Μπαϊκάλ, υπόσχεται να ασκήσει ένδικα μέσα για να ακυρώσει το δημοψήφισμα.

Πάντως, η γενικότερη αδιαφορία μέσα στην οποία εξελίχθηκε η προετοιμασία του δημοψηφίσματος, θα προκαλέσει μεγάλη αποχή, λένε πολιτικοί αναλυτές . Η κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι το δημοψήφισμα θα επιβεβαιώσει την ευρύτατη συναίνεση που περιβάλει τις πρωτοβουλίες της.

Ατυπη έρευνα που έγινε στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν τίποτε για το περιεχόμενο των μέτρων που θα αποφασισθούν με το δημοψήφισμα.

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) δεν έχει πάρει θέση για το δημοψήφισμα. Τα μικρότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς, πλην του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του κ. Μπαϊκάλ, πρωτοστατούν υπέρ του «ναι».

Πηγή: typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: