Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Πρόωρες εκλογές στην Πολωνία

Πρόωρες εκλογές στην Πολωνία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πολωνοί για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, που οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να κοστίσουν την εξουσία στους αδελφούς Καζίνσκι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, με τις προτάσεις του για επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ και βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες της ΕΕ, που επλήγησαν από τις τακτικές που ακολούθησαν οι εθνικιστές αδελφοί Καζίνσκι.

Ωστόσο η εκλογική μάχη αναμένεται δύσκολη και δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Οι 58χρονοι αδελφοί Καζίνσκι - ο πρωθυπουργός Γιάροσλαβ και ο πρόεδρος Λεχ - κυβερνούν τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας να επιδείξουν την αυξανόμενη ευημερία. Όμως τους χρεώνουν τις συχνές πολιτικές αναταράξεις.

Η τελευταία κυβέρνηση συνεργασίας κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο, λόγω διαφωνιών για τη διερεύνηση ενός σκανδάλου διαφθοράς, γεγονός που υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές δύο χρόνια πριν από την προγραμματισμένη προσφυγή στις κάλπες. Πάντως η θέση του προέδρου δεν απειλείται, αφού οι εκλογές για την προεδρία θα γίνουν το 2010.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 30 εκατομμύρια Πολωνοί. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Από την ψήφο των πολιτών θα κριθούν οι 460 έδρες της κάτω βουλής και οι 100 έδρες της γερουσίας.

Ένα κρίσιμο θέμα στις εκλογές αυτές είναι το ποσοστό της συμμετοχής, που το 2005 δεν ξεπέρασε το 40%, κάτι που οι αναλυτές εκτιμούν ότι βοήθησε τους αδελφούς Καζίνσκι.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: