Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

Αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

Ένα βρέφος σκοτώθηκε από πυροβολισμό στρατιώτη του ΝΑΤΟ, ενώ οι δυνάμεις του συμφώνου και των ΗΠΑ σκότωσαν περίπου 48 Ταλιμπάν σε δύο ημέρες μαχών στην περιοχή του Αφγανιστάν όπου καταγράφεται η υψηλότερη παραγωγή οπιοπαπαρούνας, την επαρχία Χελμάντ, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες Σάββατο.

Η ISAF εξέφρασε "βαθιά θλίψη" για το θάνατο μιας μικρής Αφγανής, ηλικίας μόλις δύο ετών, από τη σφαίρα στρατιώτη του ΝΑΤΟ που άνοιξε πυρ για να σταματήσει ένα όχημα την Παρασκευή στη Χελμάντ, έξω από το σπίτι της μικρής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Μοχάμαντ Χουσάιν Αντιουάλ, η σφαίρα εξοστρακίσθηκε και πέτυχε το βρέφος στο κεφάλι. Ο πατέρας της μικρής την μετέφερε σε βάση της δύναμης για τις πρώτες βοήθειες, αλλά αυτή "δυστυχώς εξέπνευσε". Το περιστατικό ερευνάται, σύμφωνα με τον Αντιουάλ.

Πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί εφέτος στο Αφγανιστάν από προειδοποιητικά πυρά στρατιωτών της διεθνούς δύναμης.

Οι μάχες στις οποίες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι σκότωσαν 48 Ταλιμπάν σημειώθηκαν στην Μούσα Κάλα της Χελμάντ. Η επαρχία είναι αυτή που παράγει το μεγαλύτερο μέρος του οπίου στο Αφγανιστάν--που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, διαθέτει το 93% της παγκόσμιας παραγωγής.

Επίσης χθες, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν από την έκρηξη βόμβας στην επαρχία Πάκτια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Ισματουλάχ Αλιζάι, που απέδωσε την τοποθέτησή της στους Ταλιμπάν.

Νωρίτερα, ένας προεστός τοπικής φυλής στην ίδια περιοχή δολοφονήθηκε από αγνώστους.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: