Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Μόνοι με τα Σκόπια

Μόνοι με τα Σκόπια

Οσοι αισιόδοξοι ανέμεναν να υπάρξει κινητικότητα στο θέμα των Σκοπίων μετά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, διά της υπουργού Εξωτερικών, να αναγγείλει - χωρίς μείζονες αντιδράσεις από τα κόμματα- την αποδοχή σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει και τον όρο «Μακεδονία», μάλλον δεν είναι ευχαριστημένοι.

Στη διάρκεια της γραφειοκρατικής άτυπης συνόδου κορυφής στη Λισαβόνα για τη Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ουδείς φαίνεται να είχε όρεξη να ασχοληθεί με το πρόβλημα της Ελλάδας, ενώ και η πλευρά της Αθήνας επί της ουσίας δεν είχε ούτε «μέσο», ούτε αφορμή να δημιουργήσει θέμα, που για τους ευρωπαίους εταίρους δεν υπάρχει, καθώς η Ε.Ε. αναφέρει τα Σκόπια ως FYROM.

Ούτε η παρουσία του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ν. Γκρουέφσκι, ως παρατηρητή στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, (χωρίς δικαίωμα λόγου στη συνεδρίαση), δημιούργησε κάποια αναταραχή.

Πολυμερής αμηχανία

Διμερής συνάντηση των δύο πρωθυπουργών δεν έγινε, αφού τα Σκόπια με όλους τους τρόπους διαμηνύουν ότι μόνος στόχος τους είναι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η προθυμία τους να κλείσουν διμερώς με την Ελλάδα το θέμα της ονομασίας.

Ο Κ. Καραμανλής έθεσε το θέμα στην Αγκελα Μέρκελ εμμένοντας ότι το θέμα της κοινώς αποδεκτής ονομασίας θα έχει λυθεί πριν από την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Η συνομιλία αυτή, βεβαίως, έγινε στο γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης για το φλέγον θέμα του Κοσόβου και των επιπτώσεών του στα Δυτικά Βαλκάνια. Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε «την κατανόησή της στην ελληνική θέση», όπως αναφέρθηκε στην ελληνική ενημέρωση.

Ο πονοκέφαλος, όμως, για την ελληνική πλευρά ήρθε από την Ουάσιγκτον, απ' τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Σπέκχαρτ. Ο εκ του Ιράκ προερχόμενος διπλωμάτης κατέθεσε λακωνικά ότι «η Ελλάδα δεν θα κάνει κινήσεις που θα αποσταθεροποιήσουν την περιοχή», υπονοώντας ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί καμία ελληνική κίνηση που θα διαταράξει τη γενικότερη υπόθεση του Κοσόβου, σταθεροποιητικό παράγοντα της οποίας θεωρεί τη «Μακεδονία» και την είσοδό της στο ΝΑΤΟ....

Ετσι, η Ελλάδα μένει μόνη της με την πολλαπλώς ερμηνευόμενη θέση της ότι θα «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει» προκειμένου να πετύχει την κοινώς αποδεκτή ονομασία, πριν τα Σκόπια ενταχθούν ως μέλη στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε.

Οσο πλησιάζει η αντίστροφη μέτρηση, αρχές Δεκεμβρίου, για την εξέταση των δυνατοτήτων των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση θα βλέπει τον κλοιό να σφίγγει γύρω της, καθώς πρέπει να βρει τον κατάλληλο τρόπο να υλοποιήσει τη θέση της. Ενα βέτο για την ένταξη των Σκοπίων, που θα συζητηθεί τον προσεχή Φεβρουάριο (μάλλον σε έκτακτη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ), θα πέσει πάνω στη λύση του Κοσόβου (ρεπορτάζ σελ. 34).

Καθώς η κυβέρνηση για εσωτερικούς λόγους της δεν φαίνεται ότι θα βρίσκεται, τότε, στα «πάνω» της, είναι άγνωστο αν θα έχει τη νηφαλιότητα για τους λεπτούς και αποτελεσματικούς διπλωματικούς χειρισμούς που απαιτούνται για μια τόσο δυναμική πράξη, που φυσικά θα επιδράσει τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: