Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Διευρύνει τη διαφορά η Νέα Δημοκρατία

Διευρύνει τη διαφορά η Νέα Δημοκρατία

Ενα μόλις μήνα μετά τις εκλογές το πολιτικό σκηνικό της χώρας διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής δυσαρέσκειας που εκδηλώθηκαν έντονα κατά την προεκλογική περίοδο και αποτυπώθηκαν στο αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η συρρικνωμένη ανοχή προς την κυβέρνηση και, πολύ περισσότερο, η βαθιά κρίση στο ΠΑΣΟΚ εντείνουν το κλίμα κρίσης του δικομματισμού.

Τα στοιχεία αυτά διαφαίνονται στην πρώτη μεγάλη μετεκλογική δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό του ΕΤ.Κ και η οποία περιλαμβάνει την αξιολόγηση του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου -και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή-, καθώς και τις τάσεις που διαμορφώνονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει της εκλογής αρχηγού στις 11 Νοεμβρίου.

Η Ν.Δ. κρατά την πρωτοβουλία στις πολιτικές εξελίξεις εξαιτίας της πρόσφατης εκλογικής νίκης, ωστόσο αναπτύσσεται ένα ισχυρό «σύνδρομο φόβου» στους πολίτες, καθώς ένας στους δύο (49,6%) εκτιμά πως η χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Ενισχυτικό στοιχείο αυτής της διαπίστωσης είναι και το γεγονός ότι το 73,6% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση αιτιολογεί το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ως «καταδίκη του δικομματισμού».

Η άποψη αυτή είναι ισχυρή ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (73,7%) και γίνεται ακόμα εντονότερη μεταξύ εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι (80,7%) και Κεντροδεξιοί (83,5%).

Βεβαίως, οι αντοχές της κυβέρνησης είναι εμφανείς, πάντοτε όμως σε σύγκριση με ένα (εσωστρεφές) ΠΑΣΟΚ που χάνει ακόμα περισσότερο έδαφος σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό.
Στην «πρόθεση ψήφου» (εάν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;) η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 5,2% (34,9% έναντι 29,7%), τα κόμματα της Αριστεράς όμως εμφανίζονται να αυξάνουν τα ήδη υψηλά ποσοστά που είχαν συγκεντρώσει, εντείνοντας έτσι τις εντυπώσεις ότι ενισχύεται το «ρεύμα» κατά των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΚΕ εμφανίζεται με ποσοστό 7,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο κερδισμένο μετεκλογικά, καθώς το ποσοστό του ανεβαίνει στο 6,8%.

Μετά την αναγωγή της λεγόμενης «αδιευκρίνιστης ψήφου», μάλιστα, τα δύο αυτά κόμματα εμφανίζονται με ποσοστά 8,9% (ΚΚΕ) και 7,9% (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο ΛΑΟΣ αγγίζει το 4,5% και οι Οικολόγοι το 1,8%. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν γίνονταν εκλογές, τα κόμματα αυτά θα συγκέντρωναν αθροιστικά πάνω από 24%, ποσοστό που ισοδυναμεί με αποδόμηση του δικομματικού συστήματος.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής ήταν και παραμένει το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ., καθώς ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών προς το πρόσωπό του όχι μόνο διατηρείται, αλλά αυξάνεται κατά μιάμιση μονάδα σε σύγκριση με ανάλογη μέτρηση του Μαΐου, δηλαδή περίπου τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου. Η βαριά εκλογική ήττα και η κρίση στο κόμμα του οδηγούν σε σημαντικές απώλειες της τάξης των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Η ικανοποίηση των πολιτών προς την κυβέρνηση διατηρείται κι αυτή στα ποσοστά του Μαΐου (30,4%), ενώ εκείνη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταρρέει (από 20,1% το Μάιο, στο 7,7% σήμερα).

Το (μικρό προς το παρόν) πρόβλημα για τη Ν.Δ. εντοπίζεται στο έργο της κυβέρνησης κατά τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης, καθώς το 21,9% των ψηφοφόρων της δηλώνει πως «δεν είναι ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι», ενώ ένας στους δέκα δηλώνει «δυσαρεστημένος».
Στις μετακινήσεις ψηφοφόρων, το μεν κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να χάνει προς το ΠΑΣΟΚ (1,8%) και προς τον ΛΑΟΣ (1,2%). Οι σημαντικότερες μετακινήσεις, πάντως, αφορούν την αξιωματική αντιπολίτευση, που χάνει το 6,2% των ψηφοφόρων της προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 3,3% προς τα λοιπά κόμματα (Οικολόγους κ.ά.), ενώ οι απώλειές της προς τη Ν.Δ. είναι περίπου ίδιες με εκείνες της κυβέρνησης προς το ΠΑΣΟΚ.


Φαβορί ο Παπανδρέου, ανακάμπτει ο Βενιζέλος

Προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έναντι του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου (47,5% και 40,8% αντίστοιχα) στο δείκτη «προτίμησης» μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αν και στην «παράσταση νίκης» η διαφορά αυτή αποκτά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και πλησιάζει τις τριάντα μονάδες (60% έναντι 31%).

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει το ισχυρό φαβορί για την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να ανακάμπτει, αφού μέσα σε λίγες ημέρες (σε σύγκριση, δηλαδή, με μέτρηση της ίδιας εταιρίας στις 12-15 Οκτωβρίου, στην οποία υπολειπόταν κατά 13 μονάδες) κερδίζει πέντε μονάδες (από 36% στο 41%) και ο κ. Παπανδρέου χάνει μία (από 49 σε 48%).

Η διαφορά των δύο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας στο σύνολο των ψηφοφόρων είναι ακόμα μικρότερη (40,3% ο κ. Παπανδρέου έναντι 36,7% του κ. Βενιζέλου)
Ο τρίτος εκ των υποψηφίων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, εμφανίζεται με ποσοστό 7,1% (ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ) και αυξάνει τη δυναμική του στο 9,1% στο σύνολο των ψηφοφόρων.
Η εκλογική διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου, πάντως, φαίνεται ότι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον περισσότερων από τους έξι στους δέκα που δηλώνουν ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περίπου το 40% αυτών θεωρεί «απολύτως βέβαιη» τη συμμετοχή τους στην εκλογή και περίπου το 30% «αρκετά πιθανή».

Σε όσους δηλώνουν ότι έχουν ψηφίσει έστω και μία φορά το ΠΑΣΟΚ, η διαφορά μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου μειώνεται στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες (42,7% έναντι 39,7%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν το φύλο, η ηλικιακή και η μορφωτική «γεωγραφία» εκείνων που επιλέγουν να ψηφίσουν τους δύο «μονομάχους».

Στο δείκτη «προτίμησης», παραδείγματος χάριν, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναίκες (42,1%) και στις ηλικίες 55-64 και άνω των 65, ενώ ο κ. Βενιζέλος βρίσκει προσφορότερο έδαφος στους νέους (18-34).

Επίσης, ο πρώτος προηγείται με μεγάλη διαφορά στους απόφοιτους Δημοτικού (49,4% έναντι 26,5%), ισοψηφούν σε όσους είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ και ο κ. Βενιζέλος υπερτερεί κατά τρεις μονάδες μεταξύ των αποφοίτων Γυμνασίου- Λυκείου.


Ακρίβεια, οικονομία και Σκόπια οι «γκρίζες ζώνες»

Η διαχείριση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και η δέσμη πολιτικών που αφορούν στη φορολογία, στο ασφαλιστικό και την ακρίβεια είναι, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση του ΕΤ.Κ, τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή, ένα μήνα μετά τις εκλογές.

Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου περιλαμβάνει και τον τρόπο αντιμετώπισης των καλοκαιρινών πυρκαγιών (καθώς και την προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν) ως ένα μείζον θέμα, το οποίο παρέλαβε η νέα κυβέρνηση από την προηγούμενη. Στο ζήτημα αυτό, το 49% των πολιτών (σύνολο ψηφοφόρων) αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από εκείνο (43,3%) που το κρίνει αρνητικά. Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε σχετικά εύκολα τις πολιτικές συνέπειες από τα προβλήματα συντονισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και διαχειρίστηκε αρκετά καλά τα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές.
Το Σκοπιανό, όμως, αναδεικνύεται σε ζήτημα αιχμής για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, αφού το 52% του συνόλου των ψηφοφόρων και ένας στους τρεις εκείνων που ψήφισαν Ν.Δ. δεν είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς.

Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στα θέματα ατζέντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς και την Παιδεία. Σε όλα τα παραπάνω, ποσοστό άνω του 30% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις μέχρι τώρα πολιτικές εφαρμογές, ενώ το πρόβλημα είναι ακόμα σοβαρότερο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, για το οποίο το 61,9% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: