Κυριακή 29 Ιουλίου 2007

Νέο πόλεμο στο Λίβανο φοβάται η Γαλλία

Νέο πόλεμο στο Λίβανο φοβάται η Γαλλία


Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος επισκέπτεται τη Βηρυτό, προειδοποίησε ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει την προοπτική ενός νέου πολέμου, εάν δεν επαναληφθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των πλευρών της χώρας.

Σύμφωνα με το BBC, ο Μπ.Κουσνέρ συναντά εκπροσώπους αντίπαλων παρατάξεων σε μια προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Συναντήθηκε ήδη με τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και τον φιλο-Σύρο πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νάμπιχ Μπέρι, ενώ θα συναντηθεί και με στελέχη της Χεζμπολάχ.

Ο κ. Κουσνέρ μίλησε για πρόοδο στις συνομιλίες του, αλλά προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επιλύθηκαν τα πάντα. «Κάθε άλλο» προσέθεσε.

«Εάν οι Λιβανέζοι δεν ξεκινήσουν ξανά αυτόν τον απαραίτητο διάλογο, δυστυχώς θα υπάρξει και άλλος πόλεμος» είπε.

Σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρότεινε οι αντίπαλες παρατάξεις να συζητήσουν την εκλογή νέου προέδρου και τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Η κρίση αναμένεται να ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες, λόγω της αντιπαράθεσης για το ποιος θα διαδεχθεί τον φιλο-Σύρο πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ. Συρία και Ιράν θέλουν έναν πρόεδρο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ στηρίζουν τον Σινιόρα.

Τον Νοέμβριο η σιιτική αντιπολίτευση, πίσω από την οποία βρίσκεται η Χεζμπολάχ, αποσύρθηκε από το Κοινοβούλιο ζητώντας μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία θα είχε δικαίωμα άσκησης βέτο.

Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος αναμένεται να επισκεφθεί τη Βηρυτό την Κυριακή για να συνομιλήσει με την ηγεσία του Λιβάνου και να επιθεωρήσει τα στρατεύματα της χώρας του στο νότιο Λίβανο.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: