Κυριακή 29 Ιουλίου 2007

Τρεις οι υποψήφιοι, οι εξής δύο

Τρεις οι υποψήφιοι, οι εξής δύο

Μάχη στήθος με στήθος με τρεις ισοδύναμους υποψηφίους, εκ των οποίων ο ένας θα χάσει τη μάχη από τον πρώτο γύρο και οι άλλοι δύο θα παλέψουν σκληρά στον δεύτερο για την προεδρία, δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις στην Κύπρο.

Δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Πολίτης» της Λευκωσίας παρουσιάζει τους τρεις υποψηφίους με την ίδια σχεδόν δύναμη στους ψηφοφόρους: Ο Τ. Παπαδόπουλος προηγείται με 28%, ο Γ. Κασουλίδης ακολουθεί με 26,8% και ο Δημ. Χριστόφιας κινείται στο 26,5%. Συγκρινόμενα με προηγούμενα γκάλοπ, τα νέα δεδομένα καταγράφουν υποχώρηση των ποσοστών του Τ. Παπαδόπουλου, μεγάλη δυναμική στην υποψηφιότητα Δ. Χριστόφια και σταθεροποίηση των ποσοστών που κατακτά ο Γ. Κασουλίδης.

Τι λένε τα γκάλοπ

Αν και ο Τ. Παπαδόπουλος εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα, οι αριθμοί δεν είναι θετικοί για την προσπάθειά του να επανεκλεγεί στην προεδρία: η δύναμή του εμφανίζεται μικρότερη από το σύνολο των ποσοστών (32%) που πήραν στις βουλευτικές εκλογές του 2006 τα τρία κόμματα (το ΔΗΚΟ η ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ) που τον στηρίζουν. Επίσης, εμφανίζεται να παίρνει 3-4% από το ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές στη Λευκωσία, η δυνατότητα του Τ. Παπαδόπουλου να περάσει στο δεύτερο γύρο θα εξαρτηθεί από το βαθμό συσπείρωσης του ΑΚΕΛ. Και εάν το κόμμα της αριστεράς συσπειρώσει τους οπαδούς του -όπως συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις- τότε, ο Χριστόφιας θα περάσει πρώτος και ο Τ. Παπαδόπουλος τρίτος.

Ο πρώτος στρατηγικός στόχος του Τ. Παπαδόπουλου, λοιπόν, είναι να κρατήσει ή ακόμη και να αυξήσει το ποσοστό ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ που θα τον ψηφίσει.

Μάλιστα, εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του, την περασμένη Δευτέρα, απευθύνθηκε ειδικά σε αυτούς, ζητώντας να ανανεώσουν τη συνεργασία τους, παρά τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματός τους.

Το διαζύγιο με το ΑΚΕΛ

Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Το διαζύγιο με το ΑΚΕΛ επέβαλε τη συνεργασία των δύο κομμάτων που εξακολουθούν να τον στηρίζουν (ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ) με το ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο θεωρείται δεξιότερο του ΔΗΣΥ και αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.

Από την άλλη πλευρά, ο Τ. Παπαδόπουλος προσπαθεί να προσελκύσει και ψηφοφόρους από το ΔΗΣΥ, αντλώντας από τη μεγάλη δεξαμενή του 76% που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ηδη, αυτές τις μέρες έστρεψε όλη τη συζήτηση στο σχέδιο Ανάν, για να καταγράψει την απήχηση που έχει στην κοινή γνώμη. Εάν το «όχι» αντέχει, τότε ο Τ. Παπαδόπουλος μπορεί να προσδοκά σε εκλογική νίκη. Εάν στα τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα τα συνθήματα του 2004 έχουν ξεθωριάσει, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης συσπειρώνει προς το παρόν τον ΔΗΣΥ, ενώ έχει πρόσβαση και στο ΔΗΚΟ, στελέχη του οποίου είναι δυσαρεστημένα με τον Τ. Παπαδόπουλο. Το ΔΗΚΟ, άλλωστε, θεωρείται κόμμα του οποίου οι ψηφοφόροι ρέπουν προς την εξουσία και πολλοί αναμένουν πως αν σπάσει η παράσταση νίκης του Τ. Παπαδόπουλου τότε θα προκληθούν τέτοιες διαρροές από το κόμμα προς άλλους υποψηφίους, που θα υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: