Την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών ακινήτων που αντικαθίσταται με ένα τέλος 1%, επί της αξίας του ακινήτου καθώς και την πλήρη απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από φόρους ή τέλη, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της 72ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον ανακοίνωσε τους πέντε άξονες της ΝΔ για την επόμενη τετραετία.
«Τις μέρες που πέρασαν η χώρα μας βίωσε μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Χάσαμε συνανθρώπους μας. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει με ένα πολύτιμο κεκτημένο: την ενότητα και την ομοψυχία. Την πρωτοφανή αλληλεγγύη και την άμιλλα προσφοράς που επέδειξαν οι Έλληνες στην πατρίδα και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός ο νέος πατριωτισμός υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποφασιστικά. Να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Να κάνουμε το κράτος πιο γρήγορο, φιλικό στον πολίτη, πιο αποτελεσματικό. Να προετοιμάσουμε το αύριο, με διορατικότητα και ευθύνη, με αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα.», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.
Κάνοντας έναν απολογισμό της οικονομικής πορείας της χώρας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής είπε: «Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Οφείλουμε να πορευθούμε με νέα δυναμική, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Οφείλουμε, κυρίως, να εργαστούμε για ένα δίκαιο, αξιόπιστο, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Που να κατευθύνει τους πόρους του σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Εκεί όπου παράγεται το μέγιστο κοινωνικό αποτέλεσμα.»
Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της ΝΔ είναι η κοινωνική συνοχή, ένα κοινωνικό κράτος: «Εργαζόμαστε για μια κοινωνία με περισσότερη συνοχή, με περισσότερη δικαιοσύνη, με περισσότερη ανθρωπιά. Μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς. Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Η συγκρότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής ακριβώς σ’ αυτό στοχεύει: Την επιλογή μας για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κεντρική αυτή στόχευση για την περίοδο που ακολουθεί, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2008. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού αυτού, του πρώτου μετά την έξοδο από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, είναι εθνική υπόθεση. Σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Την εποχή ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους. Η κατάρτιση και η ψήφιση του προϋπολογισμού αυτού είναι ζήτημα που αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της Πατρίδας.»
Άμεση και κατεπείγουσα προτεραιότητα χαρακτήρισε ο κ. Καραμανλής την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση: «Όπως είναι αυτονόητο, στο διάστημα που ακολουθεί πρώτη, άμεση και κατεπείγουσα προτεραιότητα είναι η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, η διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης και η αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος των πυρόπληκτων περιοχών. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε ήδη καταθέσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Όπως αποδείξαμε με την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν, η Πολιτεία θα πράξει οτιδήποτε χρειάζεται, για όσο χρόνο απαιτείται, για να επουλωθούν πλήρως όλες οι πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.»
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι στη νέα περίοδο για τη νέα κυβερνητική θητεία που διεκδικεί οι σχεδιασμοί και οι δράσεις εντάσσονται σε πέντε άξονες:
-αλλαγές στο κράτος με «περιορισμό των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων»
-ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους με την άμεση δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος, νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, το Επίδομα Ανεργίας και το ΕΚΑΣ και την καθιέρωση από το 2009, Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης, που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας, μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις προγραμματισμένες προσλήψεις νέων γιατρών και νοσηλευτών και επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος
-συνέχιση της ανοδικής πορείας της Οικονομίας
- προστασία του περιβάλλοντος
- ολική αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος
Στο ίδιο πλαίσιο δε, αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος για την ομαλότερη λειτουργία του κράτους.
Όσον αφορά στο κυβερνητικό έργο, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε: «Ο απολογισμός μας είναι ειλικρινής και ξεκάθαρος. Η πρόκληση που τώρα ανοίγεται μπροστά μας είναι αν η πορεία αυτή, που αποδεδειγμένα παράγει αποτελέσματα για όλους, θα συνεχιστεί. Ή αν ο Τόπος θα ξαναγυρίσει πίσω, στις σπατάλες, τα ελλείμματα και το τέλμα. Διότι υπάρχουν και εκείνοι που λένε «όχι» σε κάθε μεταρρύθμιση. Που κοιτάνε μόνο πίσω. Όμως, ο Τόπος χρειάζεται αλλαγές. Το βλέπει, το διαπιστώνει, το αξιώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των Ελλήνων. Το μόνο που δεν χρειάζεται ο Τόπος είναι η αστάθεια και η παραλυσία.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις, για να προχωρεί με αποφασιστικότητα στις βαθιές τομές που έχει ανάγκη ο Τόπος. Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα και συστράτευση. Οι πολίτες κοιτάζουν μπροστά. Απορρίπτουν την πόλωση και την οξύτητα που οδηγούν σε αδιέξοδα. Ζητούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτή είναι και η δική μας, σταθερή επιλογή. Να διαφυλάττουμε το ήπιο πολιτικό κλίμα. Να ενώνουμε προσπάθειες στην επίτευξη κοινών στόχων.»
Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη στο προσκλητήριο της κυβέρνησης για ενότητα, γιατί στόχος της είναι να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις την επόμενη περίοδο και τώρα να υφαρπάξει ψήφους των εργαζομένων για ισχυρή αντιλαϊκή κυβέρνηση, κυβέρνηση της πλουτοκρατίας.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με το ποιον ωφέλησε και σε ποιον απολογείται η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες. Παρακολουθούν να αυξάνουν θεαματικά τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, με την πρακτική στήριξη των αναπτυξιακών νόμων, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των πόρων του Γ΄και Δ΄ΚΠΣ, των ΣΔΙΤ. Βλέπουν την ίδια ώρα την κυβέρνηση να επιχειρεί να εμφανίσει σαν κοινωνική πολιτική τα ψίχουλα προς ορισμένες ομάδες ακραίας φτώχειας. Ψίχουλα που θα διασφαλιστούν με αφαίμαξη των υπολοίπων εργαζομένων και τα οποία θα εξανεμισθούν αμέσως από την ακρίβεια, την πολιτική εμπορευματοποίησης της παιδείας και της υγείας.
Απέναντι στους εργαζόμενους βρίσκεται ένα εχθρικό κράτος, που για αυτό ακριβώς είναι αναποτελεσματικό για το λαό.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια πρέπει να μεταφραστεί σε ψήφο κατά του δικομματισμού. Να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα προοπτική που προτείνει στο λαό το ΚΚΕ.
O ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
"Ο κ. Κ. Καραμανλής, με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανίσει ένα κοινωνικό πρόσωπο με αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις και πολλά μετεκλογικά ``θα``. Δεν έπεισε κανέναν", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.
Αντίθετα, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, "από την ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή, έγινε ακόμα σαφέστερο ότι επιχειρεί έναν ωμό εκβιασμό για να υφαρπάσει μια πλαστή ``αυτοδυναμία`` προκειμένου, μετεκλογικά, να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να προωθηθούν ταχύτερα νέες αντικοινωνικές και αντεργατικές ``μεταρρυθμίσεις`` και να εκποιηθεί ό,τι το δημόσιο σ’ αυτή τη χώρα".
"Σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να αποδοκιμασθεί στις 16 Σεπτέμβρη η κυβερνητική πολιτική και να ηττηθεί συνολικά ο δικομματισμός με την ενίσχυση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου