Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως βρήκε δύο δεξαμενές καυσίμων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στα σύνορα της με τη Συρία

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως βρήκε δύο δεξαμενές καυσίμων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στα σύνορα της με τη Συρία

Η Τουρκία ζήτησε διευκρινήσεις από το Ισραήλ μετά την ανεύρεση (όπως ισχυρίζεται) δύο δεξαμενών καυσίμων που ανήκουν στα μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (ΙΑF) στην επικράτειά της κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η δήλωση έρχεται δύο ημέρες μετά που ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από την Συρία και έριξαν τους πυραύλους που έφεραν σε ερημική τοποθεσία όταν τα συριακά αντιαεροπορικά άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

H πρώτη σε κυκλοφορία τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε σήμερα φωτογραφίες από τις δεξαμενές καυσίμων των F-15 της IAF που πέταξαν πάνω από τη Συρία κοντά στα σύνορά της με την Τουρκία για να συλλέξουν πληροφορίες για τις συριακές εγκαταστάσεις.

Τόσο η Συρία, όσο και το Ισραήλ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το προχθεσινό επεισόδιο. Η Συρία ισχυρίζεται πως το Ισραήλ βομβάρδισε εσκεμμένα την επικράτειά της. Ισραηλινός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στο δημοσίευμά της η Hurriyet επικαλείται ειδικούς που πιστεύουν πως τα Ισραηλινά μαχητικά απελευθέρωσαν τις επιπρόσθετες δεξαμενές καυσίμων πυ έφεραν για να μπορέσουν να ξεφύγουν πιο γρήγορα όταν εντοπίστηκαν από τη Συρία.

Οι εγκαταλειμμένες δεξαμενές ανευρέθηκαν αργά την Πέμπτη στις τουρκικές επαρχίες Hatay και Gaziantep κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μερικές ώρες μετά που η Δαμασκός κατηγόρησε το Ισραήλ πως βομβάρδισε στόχους στην επικράτειά της.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν πως η Τουρκία ζήτησε ήδη εξηγήσεις από το Ισραήλ και προσπαθεί να διευκρινίσει κατά πόσον τα ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν και τον δικό της εθνικό εναέριο χώρο.

Η Συρία ανέφερε πως ο προχθεσινός βομβαρδισμός δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

Η IAF δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει τις κατηγορίες της Δαμασκού. "Δεν συνηθίζουμε να απαντούμε σε τέτοιου είδους ισχυρισμούς," ανέφερε εκπρόσωπος της ΙΑF. "Δεν γνωρίζω για τι πράγμα μιλάτε," απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ όταν ρωτήθηκε σχετικά αρκετές ώρες μετά το συμβάν.

Η Συρία από την πλευρά της δήλωσε πως η Δαμασκός δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο που θα απαντήσει στον βομβαρδισμό. "Η Συρία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την ποιότητα, το είδος και τη φύση της απάντησης μας στην ισραηλινή επίθεση," ανέφερε ο Σύρος Υπουργός Πληροφοριών Μοχσέν Μπιλάλ.

Εντούτοις, ο Μπιλάλ αρνήθηκε να διευκρινίσει κατά πόσον η Συριακή απάντηση θα κινηθεί στο στρατιωτικό ή στο διπλωματικό πεδίο.

Τη Δευτέρα αναμένεται στην Άγκυρα ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του. Η επίσκεψη προγραμματίστηκε προτού λάβει χώρα το προχθεσινό επεισόδιο. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν πως η Τουρκία θα εγείρει και το θέμα των Ισραηλινών μαχητικών.

Η Τουρκία είναι από τις λίγες Μουσουλμανικές χώρες της περιοχής που διατηρεί ισχυρές εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ. Οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πραγματοποιούν συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του περασμένου μήνα.

Πηγή: Haaretz

Δεν υπάρχουν σχόλια: