Η «μάχη του Βορρά» φαίνεται ότι αποκτά καθοριστική σημασία για τα κόμματα εξουσίας εν όψει των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου αφού, όπως όλα δείχνουν, η έκβαση του αποτελέσματος στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτή που θα κρίνει εάν θα υπάρξει κυβερνητική συνέχεια με αυτοδυναμία ή θα επέλθει κυβερνητική αλλαγή. Κι αυτό διότι στις προηγούμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε σχεδόν σε όλους τους νομούς, από τον κάμπο μέχρι και τον Εβρο, γεγονός που της εξασφάλισε τη μεγάλη νίκη της 7ης Μαρτίου του 2004.
Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ξεκινά ουσιαστικά την προεκλογική του εκστρατεία σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, καθώς θα ανοίξει τα χαρτιά του για το πρόγραμμα και τους στόχους της επόμενης τετραετίας. Χθες από τα Γρεβενά ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε για την καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης από το 2009. Στη Θεσσαλονίκη όμως, προκειμένου να αναδείξει το πρόγραμμά του και το σχέδιο διακυβέρνησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, θα βρίσκεται από σήμερα και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Τα επιτελεία των δύο κομμάτων χαρακτηρίζουν «σταθμό» για την προεκλογική περίοδο τη σχεδόν παράλληλη εμφάνιση των δύο αρχηγών στην πρωτεύουσα του Βορρά. Δεν είναι τυχαίο διότι, όπως εξηγούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, εδώ βάζουν το μεγάλο τους «στοίχημα». Η Βόρεια Ελλάδα είναι παραδοσιακά πιο «φιλική» προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι οι «διαρροές» προς τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Αναγέννηση του κ. Στέλιου Παπαθεμελή. Στο ΠΑΣΟΚ, αντιστοίχως, θέλουν επίσης να περιορίσουν τις διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς τον ΛΑΟΣ, να «κλείσουν τις πληγές» με την υπόθεση της κυρίας Βούλας Πατουλίδου, όπως επίσης και της υποψηφιότητας της κυρίας Γκιουλ Καρά Χασάν. Η Α’ και η Β’ Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν «ισχυρά όπλα» για τον κ. Καραμανλή στις περασμένες εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε με ποσοστό 43,9% στην Α’ και 49,7% στη Β’, έναντι 37,4% και 35,9% αντιστοίχως του ΠΑΣΟΚ. Ζητούμενο του κυβερνώντος κόμματος είναι «να αντέξει» και να διατηρήσει τη διαφορά. Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στην κεντρική Μακεδονία ήταν σαρωτική το 2004. Στη Χαλκιδική πήρε 52,12%, στις Σέρρες - όπου μίλησε χθες σε ανοιχτή συγκέντρωση ο πρωθυπουργός - έλαβε 56,5%, στο Κιλκίς 51,1%, στην Πιερία 50,4%, στην Πέλλα 49,9% και στην Ημαθία 46,5%. Ομως σε όλους αυτούς τους νομούς ο ΛΑΟΣ κινήθηκε με εξαιρετικά ποσοστά, από 2% το ελάχιστο στη Χαλκιδική έως 4,4% στην Α’ Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε αισθητά σε σχέση με προηγούμενες εκλογές. Ελαβε 37,4% στην Α’ Θεσσαλονίκης, 35,9% στη Β’, 37,8% στη Χαλκιδική (με την υπόθεση Πάχτα στην επικαιρότητα), 36,5% στο Κιλκίς, 40,05% στην Πέλλα, 39% στην Πιερία, 34,1% στις Σέρρες και 40,32% στην Ημαθία.
Ο «Βορράς» τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ και στη Δυτική Μακεδονία. Η Νέα Δημοκρατία πήρε το 50,9% στη Φλώρινα, 49% στην Κοζάνη, 57,7% στην Καστοριά (έδρα του κ. Κώστα Σημαιοφορίδη) και 45,9% στα Γρεβενά. Το ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως έλαβε 40,1% , 41,6%, 34,5% και 42,7%. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές του 2004 με 49,6% έναντι 41,3% του ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας ακόμη και τον «παραδοσιακά πράσινο» νομό της Ροδόπης.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου