Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 76-58

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 76-58

Ανασύνταξη αμέσως

Οι Ισπανοί μας έχουν πάρει για τα καλά τον... αέρα αφού ένα χρόνο μετά τη νίκη τους στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, επικράτησαν ξανά της Εθνικής μας με 76-58. Για ένα ακόμη παιχνίδι η «γαλανόλευκη» απογοήτευσε με την επιθετική εικόνα που παρουσίασε και το μόνο κέρδος ήταν η εμφάνιση του Γιάννη Μπουρούση. Πλέον οι δύο πρώτες θέσεις πάνε... περίπατο και χρειαζόμαστε μια νίκη για να περάσουμε στην οκτάδα.

Σίγουρα οι Πρωταθλητές Ευρώπης δεν ξέχασαν να παίζουν μπάσκετ, αλλά η εικόνα που έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα είναι μάλλον αποκαρδιωτική. Μόνο η καλή άμυνα δεν κερδίζει παιχνίδια, πρέπει να μπαίνει και η μπάλα στο καλάθι και σε αυτό οι παίκτες του Γιαννάκη έδειξαν ότι σε αυτή τη φάση έχουν μεγάλο πρόβλημα. Είτε αυτό είναι θέμα προπόνησης και τακτικής, είτε ψυχολογικό, είτε οτιδήποτε άλλο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να λυθεί άμεσα, αν θέλουμε να υπάρξει συνέχεια αντάξια του ονόματος, της ιστορίας, αλλά και του ταλέντου που αδιαμφισβήτητα διαθέτει η Εθνική.

Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ελλάδας με 10 πόντους και πολύ καλή εμφάνιση, ενώ ανεβασμένος ήταν και ο Δημήτρης Διαμαντίδης (8π.). Από πλευράς Ισπανών ο Ρούντι Φερνάντεζ είχε 20 πόντους και ο Πάου Γκασόλ 15. Ο Γκαρμπαχόσα έμεινε άποντος, ενώ ο Ναβάρο στην πρώτη του εμφάνιση έπαιξε 18 λεπτά και πέτυχε 7 πόντους. Τα 14 λάθη της ελληνικής ομάδας και το 6/25 τρίποντα σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της "γαλανόλευκης", η οποία χρειάζεται μια νίκη για να περάσει στην οκτάδα κι εκεί πια να δούμε αν θα είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας.

Με το χρονόμετρο να κολλάει στην πρώτη επίθεση της Εθνικής ξεκίνησε ο αγώνας στη Μαδρίτη! Διαδοχικές άστοχες επιθέσεις και από τις δύο ομάδες ήταν ενδεικτικές του άγχους που υπήρχε, με τα πρώτα τρία λεπτά να περνούν χωρίς να έχει σημειωθεί πόντος. Το πρώτο καλάθι του αγώνα πέτυχε ο Δημήτρης Διαμαντίδης, για να απαντήσει άμεσα όμως με τρίποντο ο Χιμένεθ και να κάνει το 2-3 υπέρ των Ισπανών σε ένα κακό στο πρώτο τετράλεπτο παιχνίδι.

Η νευρικότητα των Ελλήνων παικτών φάνηκε και από το αντιαθλητικό φάουλ του Ντικούδη σε φάση πίεσης των Ισπανών, οι οποίοι σιγά-σιγά άρχιζαν να χτίζουν ένα προβάδισμα, +8, 10-2 στο 5', εκμεταλλευόμενοι την κακή επιθετική εικόνα, για άλλη μια φορά, της Εθνικής μας. Ο Γιάννης Μπουρούσης πάτησε παρκέ και με κάρφωμα πέτυχε και το πρώτο του καλάθι στη διοργάνωση, έχοντας και μια έκφραση ανακούφισης που επιτέλους μπήκε να παίξει. Στο 7' με ένα τρίποντο του Διαμαντίδη κι ένα δίποντο του Σπανούλη το σκορ έγινε 13-9, με το Γιαννάκη να έχει κάνει πολλές αλλαγές και το διαιτητικό τρίο να χρεώνει με τεχνική ποινή τον Μπουρούση επειδή μετά από ένα καλάθι του Παπαδόπουλου πήρε τη μπάλα και την ακούμπησε στο παρκέ!!!

Με... άνωθεν βοήθεια η Ισπανία ανέβασε τη διαφορά στους 10, 21-11 στο 8', για πρώτη φορά στο ματς και με την Εθνική να παίζει με Διαμαντίδη, Σπανούλη, Πελεκάνο, Μπουρούση και Παπαδόπουλο. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 23-15 υπέρ των γηπεδούχων, με την ελληνική ομάδα να έχει πολύ άγχος, το οποίο αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα, αλλά παρόλα αυτά οι «φούριας ρόχας» δεν ήταν πολύ καλύτεροι από μας.

Ο Ρέγες σημείωσε το πρώτο καλάθι της δεύτερης περιόδου κι έκανε το 25-15, την ώρα που ο Λάζαρος Παπαδόπουλος για ένα ακόμη βράδυ δεν ήταν καθόλου καλός. Ένα τρίποντο του Μ. Ροντρίγκεζ ανέβασε τη διαφορά και στο +13 αφού η Εθνική μας είχε βγει τελείως εκτός ρυθμού και το άγχος μάλλον ήταν περισσότερο από το κανονικό. Στο 16' το σκορ ήταν 32-18, με τον πανικό που απευχόταν τόσο ο Γιαννάκης τόσες ημέρες να έχει κάνει την εμφάνισή του.

Συγκέντρωση μηδέν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και τα απλά πράγματα, όπως π.χ ένα σωστό σκριν, ή μια γρήγορη αλλαγή της μπάλας απέναντι στη ζώνη του Χερνάντεζ να μοιάζουν.... μαθηματικές εξισώσεις. Στο 18' τρεις διαδοχικές καλές επιθέσεις από ελληνικής πλευράς έκαναν το σκορ 36-24, ωστόσο, παιδαριώδη λάθη στην επίθεση επέτρεψαν στους Ισπανούς να κάνουν το 42-24 στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους.

Μέχρι και ο... Μούμπρου ήταν εύστοχος σε τρίποντο για να ανεβάσει τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους, 45-24, σκορ με το οποίο τελείωσε το πρώτο ημίχρονο. Η εικόνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αντί να βελτιώνεται γινόταν ολοένα και χειρότερη. Καμία κίνηση και καμία πειθαρχία στις επιθέσεις μας, αστοχία (8/21δ., 1/14τρ.) και οκτώ λάθη συνέθεσαν το σκηνικό ενός πολύ κακού εικοσαλέπτου για τη «γαλανόλευκη». Ο Ρούντι Φερνάντεζ είχε 11 πόντους, έναντι πέντε του Διαμαντίδη.

Με τρίποντο του Κώστα Τσαρτσαρή ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο (45-27), αλλά η απάντηση ήταν άμεση από τον Καλντερόν, ο οποίος έκανε ξανά το +20 για την ομάδα του. Η άμυνα ζώνης που έπαιζαν οι Ισπανοί φαινόταν «τανάλια» για τους Έλληνες παίκτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τη διασπάσουν και προφανώς δεν είχαν και βοήθεια από τον πάγκο. Στο πεντάλεπτο του τρίτου δεκαλέπτου το σκορ ήταν 50-34, ενώ η εικόνα δεν φάνηκε να αλλάζει παρά την προσπάθεια της Εθνικής μας να τρέξει (53-36 στ 27').

Φυσικά με 3/17 τρίποντα (συν όλα τα άλλα αρνητικά) σε 28 λεπτά αγώνα δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά απέναντι στους Ισπανούς, οι οποίοι δεν ήταν τόσο ανώτεροι, απλά εκμεταλλεύονταν στο έπακρο την επιθετική ανυπαρξία της Εθνικής μας ομάδας. Το τριαντάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους Ίβηρες στο +17, 56-39, οι οποίοι σε αυτή την περίοδο σημείωσαν μόλις 11 πόντους. Τι να το κάνεις όμως, όταν το καλάθι έμοιαζε με... δαχτυλήθρα για τους Έλληνες παίκτες...

Με τρίποντο του Μιχάλη Κακιούζη ξεκίνησε το τελευταίο δεκάλεπτο για το 56-42, ενώ ένα καλάθι του Παπαλουκά μείωσε ακόμα περισσότερο, 56-44 στο 33', δίνοντας μια ανάσα στην Ελλάδα. Ωστόσο, ένα 4-0 των Ισπανών επανέφερε τα πράγματα στη θέση τους, 60-44 στο 34'. Τα σουτ συνέχιζαν να μη μπαίνουν ακόμα και εξ επαφής, δείχνοντας και το τεράστιο ψυχολογικό πρόβλημα που έχει, προφανώς, η ομάδα.

Τα τελευταία λεπτά ήταν απλά τυπική διαδικασία και το ξεκίνημα του πανηγυριού στις εξέδρες από τους Ισπανούς φιλάθλους, οι οποίοι έβλεπαν την ομάδα τους να επιβεβαιώνει τον τίτλο του απόλυτου φαβορί του τουρνουά και να παίρνει πολύ εύκολα τη νίκη με 76-58.

Τα δεκάλεπτα: 23-15, 45-24, 56-39, 76-58

ΙΣΠΑΝΙΑ (Χερνάντεζ): Π. Γκασόλ 15 (1), Φερνάντεζ 20 (3), Καμπέθας, Ναβάρο 7 (1), Καλντερόν 4, Ρέγες 10, Χιμένεθ 8 (2), Σ. Ροντρίγκεζ, Μ. Ροντρίγκεζ 4, Μ. Γκασόλ 1, Μούμπρου 7 (1), Γκαρμπαχόσα

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9 (1), Μπουρούσης 10, Ζήσης 3 (1), Πελεκάνος, Σπανούλης 8, Βασιλόπουλος, Χατζηβρέττας 8 (1), Ντικούδης, Τσαρτσαρής 5 (1), Διαμαντίδης 8 (1), Παπαδόπουλος 2, Κακιούζης 5 (1)

Πηγή: Sportnet

Δεν υπάρχουν σχόλια: