Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει την ρήξη στο θέμα του Κοσόβου, δηλώνουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει την ρήξη στο θέμα του Κοσόβου, δηλώνουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης υποσχέθηκαν το Σάββατο σε συνομιλίες στη Βιάνα ντου Καστέλο στην Πορτογαλία ότι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα ενωμένο μέτωπο για το μέλλον του Κοσόβου, παρά τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν εντός της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της ΕΕ παραδέχθηκαν ότι δεν συμφωνούν σχετικά με το αν πρέπει να ανακηρυχθεί ανεξάρτητο το Κόσοβο στην περίπτωση που οι συνομιλίες με το Βελιγράδι αποτύχουν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου -τότε έχει τεθεί η διορία.

Ο Λουίς Αμάντο, υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε μετά το τέλος των συνομιλιών ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια διαφωνία εντός της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα για την ασφάλεια στα Βαλκάνια, καθώς και πρόβλημα «αξιοπιστίας της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Λ.Αμάντο τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι στο τέλος θα έχουμε μια κατάσταση όπου υπάρχει μια έντονη θέση από την Ρωσία, μια έντονη θέση από τις ΗΠΑ και όπου η Ευρώπη απλά δεν θα υπάρχει» προσέθεσε.

Η Σερβία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν θα δεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μια άποψη την οποία συμμερίζεται και η Ρωσία.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ προτίθενται να αναγνωρίσουν μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν καταλήξει σε συμφωνία για το καθεστώς της σερβικής επαρχίας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Από την πλευρά της ΕΕ, Βρετανία και Γαλλία είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία, ενώ Ισπανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Σλοβακία, Κύπρος και Ρουμανία διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τσεχίας προειδοποίησαν από την Πορτογαλία το Κόσοβο να μην ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του.

«Συμβουλεύουμε τους Κοσοβάρους να εναρμονιστούν με τις θέσεις της ΕΕ. Σίγουρα δεν θα είμαστε ανάμεσα στους πρώτους που θα τους αναγνωρίσουμε» δήλωσε ο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας.

Η Ιταλία πρότεινε να προσφερθεί στην Σερβία η υποψηφιότητα για να γίνει μέλος της ΕΕ ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία της, αλλά αρκετές χώρες επιμένουν ότι το Βελιγράδι πρέπει πρώτα να φέρουν τους ύποπτους για εγκλήματα πολέμου ενώπιον δικαστηρίου.

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: