Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

140.000 κρατούν το κλειδί των εκλογών

140.000 κρατούν το κλειδί των εκλογών

«Αγκάθι» για αυτοδυναμία τα ποσοστά των μικρών κομμάτων

Σε εκλογές- θρίλερ οδηγείται η χώρα, και μία εβδομάδα πριν από τη 16η Σεπτεμβρίου τα εκλογικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων προσαρμόζουν τη στρατηγική τους με στόχο πρώτον τη νίκη και δεύτερον την αυτοδυναμία.

Όλα πλέον είναι ανοιχτά κι αυτή είναι μια διαπίστωση που υιοθετείται τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Όπως δείχνουν οι μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους στη Ρηγίλλης και τη Χαρ. Τρικούπη, και πάνω- κάτω συμφωνούν, όλα δείχνουν ότι 140.000 ψηφοφόροι, δηλαδή, περίπου το 2% των ψήφων στην κάλπη θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν:

1) το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κερδίσει τις εκλογές,
και
2) αν το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές, θα έχει και αυτοδυναμία.

Ρυθμιστικός παράγων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των μυστικών δημοσκοπήσεων που παίρνουν καθημερινά τα κόμματα, είναι η ψήφος διαμαρτυρίας που θα κατευθυνθεί, όπως αναμένεται, στα μικρότερα κόμματα. Το φάσμα της πεντακομματικής Βουλής, που είναι πλέον σχεδόν σίγουρη, προβάλλει ως εφιάλτης, καθώς τα σενάρια που επεξεργάζονται τα κόμματα εξουσίας για τη νίκη και την αυτοδυναμία εξαρτώνται άμεσα από το αν τελικά θα είναι 5 τα κόμματα της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής και από το τι ποσοστά θα συγκεντρώσουν.

Στην Ηλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήθηκαν από τα εκλογικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται με προσοχή, και γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου με στοχευμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες να ανατραπούν τα δεδομένα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η συσσωρευμένη οργή, ειδικά μετά τις πυρκαγιές, φαίνεται πως λειτουργεί ως λυδία λίθος προς την κατεύθυνση αυτή και είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρηγίλλης έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της κυβέρνησης έστω την τελευταία στιγμή στις πυροπαθείς περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής να επιχειρήσει περιοδεία σε πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους πυροπαθείς. Πάντως σημαντικό κρίνεται από τα επιτελεία και των δύο μεγάλων κομμάτων το κατά πόσο θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους το στοιχείο που προέκυψε στη διάρκεια του ντιμπέιτ- ότι κανένα κόμμα δεν προτίθεται να συνεργαστεί με άλλο, και ως εκ τούτου το φάσμα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης εντός του έτους να προβάλλει πλέον ως υπαρκτή προοπτική.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: