Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Κυλιόμενες λαχτάρες στο Μαξίμου

Κυλιόμενες λαχτάρες στο Μαξίμου

Με το βλέμμα στραμμένο στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, βρίσκονται οι επιτελείς της Ρηγίλλης, οι οποίοι έχουν σημάνει συναγερμό μετά τα ανησυχητικά μηνύματα από το ντιμπέιτ. Πλήρη εικόνα για τις τάσεις του εκλογικού σώματος θα έχουν -σύμφωνα με πληροφορίες- τη Δευτέρα, καθώς αναμένουν να μετρηθούν τόσο η παρουσία και οι εξαγγελίες Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη όσο και οι παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες αναλύσεις που κάνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού που ασχολούνται με τα ευρήματα των μετρήσεων, αυτό που προέχει άμεσα είναι η αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων καθώς και η καλή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Αποσυσπείρωση
Τα πρώτα στοιχεία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δείχνουν ότι στη χώρα επικρατεί «κλίμα ευρωεκλογών», δηλαδή τάση για «χαλαρή ψήφο» και «αποσυσπείρωση των οπαδών».

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη ΝΔ, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένουν ιδιαίτερα μικρές. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχει και μέτρηση που δεν έχει γίνει για λογαριασμό πολιτικού κόμματος, που εμφανίζει αυτή τη διαφορά να «κινείται» κάτω από τα όρια της μίας μονάδας. Αυτό ακριβώς το οριακό προβάδισμα προβληματίζει έντονα τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ, καθώς αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της μη αυτοδυναμίας (στην καλύτερη περίπτωση), γεγονός που -όπως είπε ο πρωθυπουργός- θα οδηγήσει και πάλι σε εκλογές.

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης, βλέποντας αυτά τα στοιχεία και εφόσον δεν υπάρξει σοβαρή αλλαγή μέχρι τη Δευτέρα, προσανατολίζονται σε αλλαγή τακτικής.

Η εισήγηση του κ. Θ. Ρουσόπουλου περί ήπιων και... πρωθυπουργικών τόνων βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της κριτικής από στελέχη της ΝΔ, τα οποία επισημαίνουν την ανάγκη να ανεβάσει τους τόνους ο κ. Καραμανλής και να απαντά στις προκλήσεις που δέχεται από τον κ. Παπανδρέου. «Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβάσουμε, έστω και τώρα, τα ποσοστά συσπείρωσης των νεοδημοκρατών», τονίζουν.

Παράσταση νίκης
Ενα ακόμη πρόβλημα που φαίνεται πάντως να ανακύπτει για τη ΝΔ, αφορά και την παράσταση νίκης.

Τη βεβαιότητα δηλαδή που εκφράζουν οι πολίτες -ανεξαρτήτως κομματικής τοποθετήσεως- για τον νικητή των εκλογών. Η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει επίσης σημαντική μείωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι και στη συνείδηση των ψηφοφόρων η αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου παραμένει «ανοιχτή».

Το «χαρτί» που εμφάνιζε ο κ. Καραμανλής -προκειμένου να έχει μαζί του και το «ρεύμα» των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ανάλογα με το ποιον θεωρούν ότι θα νικήσει -ότι η επικράτησή του είναι βεβαία-, φαίνεται ότι δεν υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά τέλος την πρόθεση ψήφου, κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης παραπέμπουν για τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, προσδοκώντας ότι οι δημόσιες εμφανίσεις του κ. Καραμανλή αλλά και οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα ενισχύσουν τη συσπείρωση της ΝΔ. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ενισχύουν την πρωθυπουργική εικόνα του Γιώργου
Στην παρουσίαση του θετικού προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να επιμείνει το επόμενο διάστημα της προεκλογικής περιόδου το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ. Λαλιώτης με τα καθημερινά μπρίφινγκ εκτιμάται ότι συμβάλλει αποφασιστικά στην περαιτέρω αποδόμηση του πρωθυπουργού.

Τα στοιχεία που διαθέτουν τα επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη αποδεικνύουν πως η εικόνα του κ. Καραμανλή έχει φθαρεί ιδιαιτέρως μετά τις πυρκαγιές και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα, αφήνοντας τις περιοχές να καίγονται και επιλέγοντας την επικοινωνιακή προεκλογική διαχείριση. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η πρωθυπουργική εικόνα του Γ. Παπανδρέου επιδέχεται σημαντικές βελτιώσεις, όπως και η εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικού κόμματος, ώστε να κερδηθούν οι αναποφάσιστοι.

Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, επίσης, δείχνει να παραμένει σε χαμηλό σχετικά επίπεδο -και με γεγονός ότι εισερχόμαστε πλέον στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα- και ζητούμενο αποτελεί η αύξησή της και η μείωση των απωλειών προς τα κόμματα της Αριστεράς, κυρίως προς τον Συνασπισμό, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη αναλάβει δράση ο κ. Κώστας Λαλιώτης με την καθημερινή ενημέρωση στη Χαριλάου Τρικούπη, ενημέρωση που θα συνεχιστεί από την ερχόμενη Τρίτη. Ο Κώστας Λαλιώτης, άλλωστε, κατορθώνει να σηκωθεί ψηλά το θερμόμετρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, κάτι που δεν επιθυμεί εξαρχής ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει πλήρως κατανοήσει πως τον συμφέρουν οι βουβές εκλογές.

Στην κατεύθυνση δε ενίσχυσης της πρωθυπουργικής του εικόνας, ο Γ. Παπανδρέου την Κυριακή στη ΔΕΘ, θα προβεί σε δύο σημαντικές κινήσεις:

Πρώτον, θα παρουσιάσει τη δομή της κυβέρνησης που θα σχηματίσει, εάν, βεβαίως, κερδίσει τις εκλογές, ενώ θα αποφύγει να αναφερθεί σε πρόσωπα που θα χρίσει υπουργούς, για ευνόητους προφανώς λόγους.

Δεύτερον, θα παρουσιάσει με την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς της πόλης το οικονομικό του πρόγραμμα, ενώ δεν αποκλείεται να προβεί και σε νέες εξαγγελίες προς συγκεκριμένες -και στοχευμένες- κοινωνικές ομάδες.

Πρόβλημα, πάντως, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να υπάρχει στη βόρειο Ελλάδα, εξ ου και η μίνι περιοδεία του Γ. Παπανδρέου από χθες, με ομιλία στη Λάρισα, σήμερα στη Καβάλα και τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και με τους συνταξιούχους, τη μοναδική ίσως κοινωνική ομάδα στην οποία η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει περισσότερους ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με όσους κερδίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ!

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: