Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Προεκλογικό «πυροτέχνημα» Καραμανλή θεωρεί η ΠΓΔΜ τα περί βέτο

Προεκλογικό «πυροτέχνημα» Καραμανλή θεωρεί η ΠΓΔΜ τα περί βέτο

Υπό το πρίσμα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα «βλέπει» η ΠΓΔΜ, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ελληνικού βέτο στην ένταξη της γείτονος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εάν προηγουμένως δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Τη δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ.Καραμανλή την βλέπω υπό το πρίσμα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» δήλωσε σχετικά ο κ. Μιλόσοσκι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, ΜΙΑ, αναφορικά μερ την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ της Πέμπτης.

«Η διαδικασία ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς, των οποίων η Ελλάδα είναι ήδη μέλος, καθορίζεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι και οι δύο χώρες μέχρι σήμερα αποδέχονται τις διατάξεις αυτής της συμφωνίας, όπως επίσης και από το γεγονός ότι η Αθήνα, μέχρι σήμερα, δεν παρέβλεψε τη σημασία της πολύ σημαντικής αυτής διμερούς συμφωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστήριξε ακόμη ότι, κατά την άποψή του, η Ελλάδα, ως παλιό μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα έχει κανένα δίλημμα να δώσει προτεραιότητα στα κοινά συμφέροντα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην περιοχή, έναντι των «ανοιχτών διμερών ζητημάτων», για τα οποία σημείωσε ότι η χώρα του έχει εποικοδομητική στάση ως προς τη διευθέτησή τους.

«Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις προθέσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ζώνης ασφαλείας και της επιρροής του στη ΝΑ Ευρώπη, μέσω της ένταξης στη Συμμαχία, των ήδη αποδεδειγμένα σταθερών εταίρων, όπως είναι η Αλβανία, η Κροατία και η Μακεδονία. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ακόμη μία απόδειξη ότι οι φιλικές σχέσεις και τα κοινά συμφέροντα αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες» κατέληξε ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο συσχετισμός της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί πρώτη είδηση στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, τα οποία σχολιάζουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποσαφήνισε ότι η χώρα του θα θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, εάν προηγουμένως δεν βρεθεί κοινή λύση για το όνομα.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: