Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Ιστορική σύνοδος μεταξύ των ηγετών Νοτίου και Βορείου Κορέας στα τέλη Αυγούστου

Ιστορική σύνοδος μεταξύ των ηγετών Νοτίου και Βορείου Κορέας στα τέλη Αυγούστου

Σε ιστορική σύνοδο θα προσέλθουν οι ηγέτες Νοτίου και Βορείου Κορέας στα τέλη Αυγούστου. Η σύνοδος θα είναι μόλις η δεύτερη (η πρώτη έλαβε χώρα το 2000) στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των δύο χωρών που από τεχνικής άποψης βρίσκονται ακόμη σε πόλεμο.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου-χιουν θα μεταβεί στην Πιονγιάνγκ προκειμένου να έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ-ιλ το διάστημα 28-30 Αυγούστου. Η διεξαγωγή της συνόδου επιβεβαιώθηκε επίσημα και από τις δύο πλευρές το πρωί της Τετάρτης.

Η πρώτη σύνοδος, το 2000, στην οποία είχαν λάβει μέρος ο τότε πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Κιμ Ντάε-γιουνγκ και ο σημερινός Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ιλ, οδήγησε σε αποκλιμάκωση της έντασης και πρωτοφανή βήματα συνεργασίας των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρόεδρος Ρο ήθελε εδώ και καιρό την πραγματοποίηση μίας τέτοιας συνόδου για να βελτιώσει την εικόνα του, η οποία έχει τρωθεί σοβαρά λίγο πριν τη λήξη της θητείας του στην προεδρία της Νοτίου Κορέας.

Η προηγούμενη σύνοδος είχε οδηγήσει στην απόδοση του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον Κιμ Ντάε-γιουνγκ.

Η εξέλιξη αυτή έπεται της φετινής συμφωνίας στο πλαίσιο των εξαμερών διαπραγματεύσεων που εξασφάλισε τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βορείου Κορέας με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. Η Πιονγιάνγκ έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας κλείνοντας τον βασικό της πυρηνικό αντιδραστήρα, που αποτελούσε την πηγή του υλικού για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Μπάεκ Γιονγκ-τσουν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη προέδρου, είπε σε δημοσιογράφους ότι η σύνοδος «θα επεκτείνει και θα αναπτύξει τους δεσμούς της Νοτίου και της Βορείου Κορέας σε ένα υψηλότερο επίπεδο».

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: