Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Στα ίχνη Αζτέκου αυτοκράτορα

Στα ίχνη Αζτέκου αυτοκράτορα

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό θεωρούν πως ανακάλυψαν για πρώτη φορά τάφο ενός ηγεμόνα των Αζτέκων. Χρησιμοποιώντας μαγνητομετρικές μεθόδους εξέτασαν το υπέδαφος, σε βάθος 5 μέτρων, όπου εντόπισαν τον τάφο που έχει εσωτερικά δωμάτια, μέσα στα οποία θεωρούν πως βρίσκονται τα λείψανα του αυτοκράτορα Αχουιζότλ, που κυβερνούσε τους Αζτέκους, το 1492, όταν ο Κολόμβος ανακάλυπτε τον Νέο Κόσμο.

Η ομάδα αρχαιολόγων κινήθηκε αργά, καθώς η είσοδος του τάφου ήταν πλημμυρισμένη και γεμάτη βράχια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής Λεονάρντο Λόπεζ Λουχάν στο Associated Press. Ομως, μέχρι τον Οκτώβριο πιστεύουν ότι θα έχουν εισέλθει μέσα στα δωμάτια και θα κοιτάζουν τις στάχτες του Αχουιζότλ και τα κτερίσματα που άρμοζαν στο κύρος του τελευταίου ηγέτη των Αζτέκων, πριν από την κατάκτησή τους από τους Ισπανούς.

Εγγραφα γραμμένα από Ισπανούς ιερείς αναφέρουν πως η περιοχή χρησιμοποιούνταν από τους Αζτέκους για να αποτεφρώνουν και να θάβουν τους ηγεμόνες τους - ο Αχουιζότλ πιθανόν να αποτεφρώθηκε το 1502. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει βρεθεί κανένας τάφος ηγεμόνα έως τώρα στην περιοχή ίσως να είναι το γεγονός πως οι κατακτητές έχτισαν τη δική τους πόλη πάνω στο τελετουργικό κέντρο των Αζτέκων.

Πρόσφατα πάνω από τα δωμάτια βρέθηκε ένας μεγάλος μονόλιθος, στον οποίο είναι σμιλευμένη αναπαράσταση της θεάς Τλαλτεκούχτλι, γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα για τη συνέχιση της έρευνας. Η Τλαλτεκούχτλι σύμφωνα με τους Αζτέκους, καταβρόχθιζε τους νεκρούς, αλλά συνήθως απεικονίζεται με το πρόσωπο να κοιτάζει προς τα κάτω. Σε αυτή την περίπτωση κοίταζε προς τα πάνω.

Τον Αχουιζότλ διαδέχτηκε ο ανιψιός του Μοντεζούμα, ο οποίος όμως συνελήφθη όμηρος του Ισπανού κατακτητή Χερνάν Κορτέζ, λίγο μετά την άφιξή του στο Μεξικό το 1519.

Υστερα ανέλαβε ο γιος του Αχουιζότλ, Κουαουχτεμόκ, ο οποίος ηγήθηκε της τελευταίας αντίστασης εναντίον των Ισπανών, πριν από τη φυλάκιση και τη δολοφονία του. Οι τοποθεσίες ταφής του Μοντεζούμα και του Κουαουχτεμόκ παραμένουν άγνωστες.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: