Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Η ένταση στην Μεσόγειο θα κλιμακωθεί, εάν η Ε/κ πλευρά προχωρήσει με τη διαδικασία αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταλάτ

Η ένταση στην Μεσόγειο θα κλιμακωθεί, εάν η Ε/κ πλευρά προχωρήσει με τη διαδικασία αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταλάτ

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, απείλησε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο θα κλιμακωθεί, εάν η ε/κ πλευρά προχωρήσει με τη διαδικασία αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες στα προκηρυχθέντα τεμάχια στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.

«Αφού αναμένεται ότι οι προσπάθειες της ε/κ πλευράς σχετικά με το θέμα θα ενταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, είναι φυσικό να αναμένεται ότι η ένταση στην περιοχή θα κλιμακωθεί», είπε ο κ. Ερτσακιτζά.

Οπως είπε, «δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν παραβίασε τα χωρικά ύδατα της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ε/Κ Εκπρόσωπος επιχείρησε να καθησυχάσει. Ομως, στην περίπτωση που οι εξελίξεις συνεχιστούν, είναι φυσικό να αναμένεται κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο λόγος για κλιμάκωση της έντασης, συνέχισε, «είναι ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να μοιράσει την ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας ότι είναι ένα λεγόμενο κράτος χωρίς εσωτερικά ή εξωτερικά προβλήματα. Οπως είναι γνωστό, η ε/κ πλευρά προσπάθησε να εμβαθύνει το πρόβλημα, συμπεριλαμβάνοντας στο θέμα, χώρες όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος».

Η Κύπρος, είπε ο κ. Ερτσακιτζά, «είναι μια χώρα με σημαντικά προβλήματα, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Οσα θα εφαρμοστούν με την νοοτροπία του κλεψίματος δεν θα εξυπηρετήσουν τίποτε, παρά μόνο θα κλιμακώσουν την ένταση στη περιοχή και θα επιδεινώσουν τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς που ζουν στην Κύπρο».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η ε/κ πλευρά επιχειρεί να οδηγήσει το Κυπριακό εκεί όπου θα εξυπηρετηθούν τα σχέδιά της, δημιουργώντας μια νέα κρίση στην ανατολική Μεσόγειο».

Κατηγόρησε, επίσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι «δημιουργώντας τέτοιου είδους κρίσεις προσπαθεί να επιβάλει ότι η διοίκησή τους είναι νόμιμη και να διατηρήσει τη ρητορική ότι το κράτος τους είναι κυρίαρχο».

Ο κ. Ερτσακιτζά υποστήριξε ότι τόσο ο εναέριος χώρος, όσο και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου είναι «περιοχές προβληματικές, όπως είναι και η ίδια η Κύπρος».

«Κάθε προσπάθεια να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση σε αυτές τις περιοχές προς όφελος ή προς μη όφελος της μιας ή της άλλης πλευράς, είναι φυσικά ένα θέμα το οποίο επιβάλλει αντίδραση», συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος του Τ/Κ ηγέτη ανέφερε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν «αντίδραση στα σχέδια της ε/κ πλευράς».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, ανεξάρτητα από το Κυπριακό.

Ωστόσο, ανέφερε ότι επείγει η λύση του Κυπριακού, προκειμένου να επωφεληθούν από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που πιθανόν να υπάρχουν στην περιοχή.

«Εκείνοι οι οποίοι ενδιαφέρονται για το ποιος θα επωφεληθεί από τα κοιτάσματα, πρέπει πρώτα να καταβάλει προσπάθειες για να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό», κατέληξε.


---- Δήλωση του Αιγύπτιου πρέσβη σχετικά με τις έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη πετρελαίου----

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Κύπρο Μοχάμεντ Αμπτέλ Χάκαμ δήλωσε πως η χώρα του θεωρεί ότι όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες σε σχέση με τις έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη πετρελαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές έρευνες και αντιδράσεις για το πετρέλαιο, ο κ. Αμπτέλ Χάκαμ είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και, από την άλλη, υπάρχει το διεθνές δίκαιο και όλοι οφείλουν να το σέβονται και να το εφαρμόζουν».

«Όλοι έχουν καθήκον να επιδεικνύουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συμφωνίες», κατέληξε ο Αιγύπτιος πρέσβης.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: