Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Στόχο γεωργιανό ραντάρ είχε ο ρωσικός πύραυλος ισχυρίζεται η Γεωργία

Στόχο γεωργιανό ραντάρ είχε ο ρωσικός πύραυλος ισχυρίζεται η Γεωργία

Οι Γεωργιανοί ειδικοί εξετάζουν τα συντρίμμια του πυραύλου


Αποδείξεις ότι ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Γεωργίας και ότι η ρίψη του πυραύλου έγινε κατά ενός γεωργιανού ραντάρ, ισχυρίζεται ότι κατέχει η χώρα.

Επικαλείται στοιχεία από τα ραντάρ αεράμυνας τα οποία και δείχνουν ότι ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Su-24 πέταξε στον εναέριο χώρο της Γεωργίας.

Στη συνέχεια και πριν επιστρέψει στη Ρωσία, έρριψε έναν πύραυλο που έπεσε 25 μέτρα από κατοικία στο χωρίο Τσιτελουμπάνι, περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Τιφλίδας.

Ο πύραυλος δεν εξερράγη και κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Γεωργίας είχε στόχο ένα γεωργιανό ραντάρ στην περιοχή. Πρόκειαι για πύραυλο τύπου Raguda Kh-58 που φέρει κεφαλή με 140 κιλά TNT και χρησιμοποιείται κατά των ραντάρ.

Η Γεωργία τονίζει ότι δεν διαθέτει αεροσκάφη αυτού του τύπου ή βλήματα Raguda.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργία εξέδωσε επίσημη διαμαρτυρία και έκανε λόγο για πράξη επιθετικότητας και κατάφωρης παραβίασης της κυριαρχίας ενός κράτους.

Για πρόκληση με σκοπό την διατάραξη της ειρήνης στην Γεωργία είχε μιλήσει ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι

Η Ρωσία, αντίθετα, έχει από την πρώτη στιγμή αρνηθεί τις κατηγορίες της Γεωργίας ότι αεροσκάφη της παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Γεωργίας.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ανω Βουλής Σεργκέι Μιρόνοφ κατηγόρησε την Γεωργία για την υποδαύλιση «αντιρωσικής υστερίας».

Οι σχέσεις Γεωργίας και Ρωσίας είναι κακές μετά την απόσχιση της Γεωργίας από την Σοβιετική Ένωση. Ένταση έχει προκληθεί με αφορμή την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία.

Πέρυσι, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν η Γεωργία απέλασε τέσσερις Ρώσους στρατιωτικούς κατηγορώντας τους για κατασκόπους. Η Μόσχα είχε επιβάλει κυρώσεις ενώ, επιπλέον, είχε απελάσει πολλούς Γεωργιανούς από το έδαφός της.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: